Wednesday, May 17, 2006

Στολή και Εκπαίδευση

Από τον σημερινό Πολίτη:

" Επιθυμούμε για λόγους αρχής να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα: Η ύπαρξη στολής ή όχι στο σχολείο συνιστά φιλοσοφική διαφορά και είναι απότοκο μιας διαφορετικής άποψης για την Παιδεία.
  • Η ύπαρξη στολής είτε τη σχεδιάζουν βιοτεχνίες του Δαλιού είτε ο Αρμάνι στέλνει ένα μήνυμα ενός συντηρητικού έως αυταρχικού σχολείου το οποίο επιδιώκει την εξωτερική συμμόρφωση των μαθητών σε κανόνες και τύπους διά της ισοπέδωσης της προσωπικότητας των νέων.
  • Η ελεύθερη επιλογή της στολής αντίθετα στέλνει το μήνυμα ενός σχολείου το οποίο σέβεται τη διαφορετικότητα και αναζητεί να κτίσει αξίες και ιδανικά πάνω στην ελεύθερη βούληση των μαθητών.
Εν ολίγοις η εμμονή γύρω από τη διατήρηση της στολής - έστω κι αν αυτή είναι πιο κομψή από την προηγούμενη - μεταθέτει τους στόχους της Παιδείας από την προσπάθεια εσωτερικής δόμησης του καλού και αγαθού νέου, στην εξωτερική εμφάνιση με την τήρηση ενός παρωχημένου μοντέλου επιβολής της πειθαρχίας."

Ορθότατες απόψεις. Εξού και η παιδεία της Κύπρου οπισθοδρομεί απρόσκοπτα. Ασχολείται με τις τρίχες των μαθητών, την εμφάνιση τους, και λοιπές ανοησίες ενώ έπρεπε σαφώς να επικεντρωθεί επί της ουσίας της εκπαίδευσης. Η ριζική αναθεώρηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι επιταχτική αν θέλουμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της κοινωνικής μας απελπισίας. Διαφορετικά, τα φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας και κοινωνικής απάθειας θα συνεχίζονται εσαεί. Προτείνουμε εκτός από κατάργηση της στολής, την απόλυση όλων των ανίκανων καθηγητών, την εγκαθίδρυση ουσιαστικών επιθεωρήσεων, να λαμβάνονται υπόψη οι αξιολογήσεις των μαθητών για τους καθηγητές, και την εισαγωγή ξένων προτύπων και εξετάσεων όπως A' Levels, IB και SAT. Χρειαζόμαστε παγκόσμιους πολίτες, εκσυγχρονισμένους και όχι περισσότερους εσωστρεφείς Κύπριους. Από αυτούς, έχουμε υπέρ-αρκετούς!!

No comments: