Συνέντευξη Γλάυκου Κληρίδη στον Πολίτη
"Δεν το περίμενα"
Του ζήτησα να πάμε τρία χρόνια πίσω, στην περίοδο των δημοψηφισμάτων. Τότε, λέει, είχε συναντήσει τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο για τελευταία φορά, λίγες μέρες πριν τα δημοψηφίσματα. - Περιμένατε, κ. Κληρίδη, ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα απέρριπτε το σχέδιο Ανάν; "Είχα την εντύπωση ότι θα έκανε μια δήλωση στην οποία θα έλεγε ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά. Δεν είχα σχηματίσει την εντύπωση ότι θα το απέρριπτε και θα ζητούσε από την ε/κ πλευρά να πει ένα ηχηρό 'όχι' και θα το χαρακτήριζε ως νομιμοποίηση της κατοχής, που δεν οδηγούσε στην επανένωση του νησιού αλλά στη διχοτόμηση". Ο ίδιος, λέει, διαφωνούσε με τον Τάσσο Παπαδόπουλο. "Διαφωνούσα, όπως διαφωνούσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και όπως διαφωνούσε και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης". Ωστόσο ο Γλαύκος Κληρίδης διερωτάται γιατί μέσα σε 24 ώρες άλλαξε η στάση του ΑΚΕΛ: "Με εξέπληξε το γεγονός ότι στο Πολιτικό Γραφείο ενέκριναν το σχέδιο Ανάν και 24 ώρες αργότερα στο Παγκύπριο Συνέδριο το απέρριψαν με καθοδήγηση του Δημήτρη Χριστόφια. Έχω ερωτηματικά γιατί έγινε".
Η παραπληροφόρηση
Ο καφές του είχε κρυώσει. Δεν τον ακούμπησε καν. -Τότε γιατί ο λαός άκουσε τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και όχι εσάς κ. Κληρίδη; "Γιατί υπήρξε παραπληροφόρηση για το σχέδιο Ανάν". Σύμφωνα με τον Γλαύκο Κληρίδη η παραπληροφόρηση άρχισε κατά τη συνάντηση στο Μπούργκενστοκ, στα τέλη Μαρτίου του 2004. "Ενώ είχαμε αποφασίσει να μην σχολιάζουμε στον Τύπο τις συζητήσεις μας επί του σχεδίου Ανάν, κι ενώ μας είχαν πάρει σε ένα ψηλό βουνό για να είμαστε αποκλεισμένοι και να μην ερχόμαστε σε επαφή με τους δημοσιογράφους, εκπρόσωποι των κομμάτων που ήταν αντίθετοι με το σχέδιο είτε με τα κινητά τους τηλέφωνα είτε κατεβαίνοντας στο χωριό συναντούσαν τους δημοσιογράφους. Διατυμπάνιζαν ό,τι αρνητικό υπήρχε χωρίς να προβάλλουν και τα θετικά. Αυτό γινόταν συστηματικά. Όταν ήρθαμε στην Κύπρο συνέχισαν να δίνουν συνεντεύξεις". Ο Γλαύκος Κληρίδης δεν διστάζει να κατονομάσει ακόμη και εκείνους που εμπλέκονταν σε αυτή τη διαδικασία: "Είναι οι εκπρόσωποι των μικρών κομμάτων και ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, του κόμματος του κ. Παπαδόπουλου, ο κ. Νίκος Κλεάνθους". Ο Γλαύκος Κληρίδης λέει πως όσο ο ίδιος βρισκόταν στην εξουσία πίστευε ότι θα περνούσε το σχέδιο Ανάν επειδή το υποστήριζε και ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Γι' αυτό και είχε προτείνει την επανεκλογή του για άλλους 16 μήνες: για να εγκριθεί το σχέδιο και να αρχίσει να λειτουργεί. "Πίστευα ότι μπορούσα να βοηθήσω".
"Μετά που έφυγα..."
- Πότε αρχίσατε να πιστεύετε ότι δεν θα περάσει το σχέδιο κ. Κληρίδη; "Μετά που έφυγα από τη διακυβέρνηση έβλεπα ότι άρχισε να δημιουργείται μια κοινή γνώμη για απόρριψη του σχεδίου και με βάση την παραπληροφόρηση". - Δηλαδή εννοείτε ότι επηρέασε το γεγονός ότι φύγατε από την εξουσία, κ. Κληρίδη; "Ασφαλώς επηρέασε διότι δεν υπήρχε παρέμβαση για διόρθωση της παραπληροφόρησης", είπε ο τέως Πρόεδρος της Κύπρου αφήνοντας σαφή αιχμή κατά του Προέδρου Παπαδόπουλου. Ο τέως Πρόεδρος της Κύπρου είναι προσεκτικός. Ξεκαθαρίζει από την αρχή ότι δεν κρίνει ή επικρίνει "πρώην και νυν Προέδρους". Ωστόσο δεν διστάζει να πει για τον Τάσσο Παπαδόπουλο πως "δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι υπήρχε αδιαλλαξία, όχι μόνο εκ μέρους του κ. Ντενκτάς αλλά και εκ μέρους της δικής μας πλευράς". - Εννοείτε ότι δημιουργήθηκε αυτή η εντύπωση για τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο επειδή απέρριψε το σχέδιο Ανάν, κ. Κληρίδη; "Νομίζω ότι υπήρχε και νωρίτερα, ότι είχε μια διάθεση αδιαλλαξίας παρά το ότι ο ίδιος έλεγε ότι ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί εντός των παραμέτρων του σχεδίου".
Δύο συμβουλές
Ο Γλαύκος Κληρίδης έχει και δύο συμβουλές προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Η πρώτη: "Ο Πρόεδρος μιας μικρής χώρας πρέπει να αποφεύγει να έρχεται σε αντιπαράθεση. Υπάρχει τρόπος να γίνεται αυτό. Εγώ πολλές φορές διαφώνησα με Γενικούς Γραμματείς των Ηνωμένων Εθνών αλλά όχι δημόσια. Με επιστολές". Η δεύτερη: "Η μη διαπραγμάτευση και οι δυσκολίες να αρχίσει μια διαπραγμάτευση δημιουργεί την εντύπωση και για τις δύο πλευρές ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για τη λύση του προβλήματος, ανεξάρτητα αν κάποτε λεν ότι ευθύνεται η ε/κ ή η τ/κ πλευρά. Και αυτό δημιουργεί έναν τεράστιο κίνδυνο για το μέλλον της Κύπρου". Τελικά ο Γλαύκος Κληρίδης δεν ήπιε τον καφέ του. Ξεκουράστηκε λίγο στον καναπέ. Πήρε το μπαστούνι του και έφυγε πριν από μένα.
Saturday, April 21, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment