Tuesday, January 08, 2008

Τάσσος ο Πατριδοκάπηλος

Ο κύκλος

Στη ζωή του ο κάθε άνθρωπος διανύει διαδρομές. Αντιμετωπίζει προκλήσεις, συμμετέχει σε καταστάσεις, αποχωρεί και, ενίοτε, επανέρχεται στα ίδια. Για να διατηρεί την ισορροπία του, ωστόσο, δεν μπορεί παρά να βλέπει τις μεγάλες διαδρομές της ζωής και του μυαλού, σαν κύκλους που κάποια στιγμή πρέπει να κλείνουν. Ειδικά όταν αυτές είναι προβληματικές. Σαν τις παλιές αγάπες, για παράδειγμα. Από τη στιγμή που δεν μπόρεσαν στην ευνοϊκή τους συγκυρία να φθάσουν στον τελικό προορισμό, ο κύκλος τους πρέπει να κλείνει μ' έναν τρόπο που να συντηρεί την ομορφιά τους και να επουλώνει -όσο είναι δυνατό- τις πληγές που άφησαν.

Σ' αυτό τον τόπο φαίνεται πως ούτε ως άνθρωποι, ούτε ως κοινωνία, καταφέραμε ποτέ να αντιληφθούμε τη φιλοσοφία των κύκλων. Γι' αυτό και διατηρούμε μονίμως ανοικτές τις πόρτες των προβλημάτων. Γι' αυτό και παραμένουμε προσκολλημένοι στα ανεκπλήρωτα όνειρα του παρελθόντος. Γι' αυτό και δεν μπορούμε να καθαρίσουμε το μυαλό μας για να ατενίσουμε το αύριο.

Μέρες γιορτών και επανήλθαν στις οθόνες μας οι εικόνες των διαμαρτυρόμενων νέων και τα συνθήματα για την ΕΟΚΑ και την Ένωση. Και, μαζί τους, η ίδια πάντα πολιτική αντιπαράθεση δεξιάς και αριστεράς και των κάθε λογής πολιτικάντηδων που προσαρμόζουν αυτού του είδους τις αντιπαραθέσεις στις σκοπιμότητες της στιγμής. Διανύσαμε ήδη 47 χρόνια ανεξαρτησία. Καταφέραμε να τραυματίσουμε νωρίς το κράτος μας και να δώσουμε την ευκαιρία στον κάθε άφρονα δήθεν (πάντα) πατριώτη, να προετοιμάζει την καταστροφή. Περάσαμε μέσα από τη φωτιά του πολέμου και βρεθήκαμε στην έξοδο με τη μισή μας πατρίδα. Συζητήσαμε επί τρεις και πλέον δεκαετίες για τη λύση και, φαινομενικά τουλάχιστον, καταλήξαμε στο ευκταίο. Κάναμε λάβαρο αγώνα την ξεχασμένη κυπριακή σημαία και αισθανθήκαμε "περήφανοι" γιατί απορρίφθηκαν σχέδια που υποτίθεται κατέλυαν τη Δημοκρατία μας.

Πανηγυρίσαμε γιατί ανήκουμε πλέον στην Ευρώπη και γιορτάσαμε για το ενιαίο μας νόμισμα. Κι όμως, θυμηθήκαμε και πάλι την Ένωση, τραγουδήσαμε και πάλι την ΕΟΚΑ σαν να μην πέρασε ούτε ένα λεπτό. Χωρίς να αντιλαμβανόμαστε ότι η σημερινή προσπάθεια κάποιων να κρύψουν την ασυναρτησία και τον καιροσκοπισμό τους πίσω από τον όμορφο εκείνο αγώνα, αποτελεί τη μεγαλύτερη προσβολή για κείνους που πραγματικά αγωνίστηκαν. Ο κύκλος της ΕΟΚΑ και της Ένωσης θα πρέπει να κλείσει οριστικά. Μόνο έτσι θα διασωθούν οι ηρωικές εκείνες στιγμές και μόνο έτσι θα αποδείξουμε ότι πραγματικά τιμούμε την πιο όμορφη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία αυτού του τόπου. Σαν τις παλιές αγάπες, που αξίζει κανείς να τις αφήσει να πάνε στον Παράδεισο...

Υ.Γ. Τι άλλο από καπηλεία μπορεί να θεωρηθεί η διά τηλεοράσεως διαφήμιση της όποιας ανάμειξης κάποιου πολιτικού προσώπου στον αγώνα της ΕΟΚΑ; Για την αποκόμιση πολιτικών κερδών σήμερα; Τι λέτε επί αυτού κύριε Πρόεδρε;



ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΣΚΑΝΗ
Κωδικός άρθρου: 765404
ΠΟΛΙΤΗΣ - 08/01/2008, Σελίδα: 6

No comments: