Wednesday, May 03, 2006

Κώδικας Ντα Βίντσι και ... θρησκεία

Από την ελλαδική επικαιρότητα:
“Φυλλάδιο κατά του «Κώδικα Ντα Βίντσι» αλλά και του «Ευαγγελίου του Ιούδα» αποφάσισε να εκδώσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κλιμακώνοντας την επίθεση του Αρχιεπισκόπου και του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κατά του συγγραφέα του βιβλίου Νταν Μπράουν και των μέσων ενημέρωσης.
Σύμφωνα με Τα Νέα, το φυλλάδιο θα εκδοθεί σε λίγες ημέρες και θα διανεμηθεί σε όλους τους ναούς, εν όψει και της πρεμιέρας της ταινίας, σε μια προσπάθεια όπως τονίζεται χαρακτηριστικά να «προστατευθεί η χριστιανική παράδοση». Σύμφωνα με πληροφορίες, με το έντυπο αυτό θα καλούνται οι πιστοί να αγνοήσουν το περιεχόμενο των βιβλίων και βεβαίως να αποφύγουν να δουν την ταινία «Κώδικας Ντα Βίντσι», η οποία θα προβληθεί στους κινηματογράφους στο τέλος του μήνα.”

Η ηλιθιότητα και ασυδοσία μερικών, πλέον, δεν γνωρίζει όρια! Αν είναι ποτέ δυνατόν να διανοείται η θρησκεία, πιθανότατα ο πιο απαρχαιωμένος και πεπαλαιωμένος θεσμός των σύγχρονων κοινωνιών, να αποφασίζει ποια βιβλία θα διαβάζουμε και ποια όχι! Μετά την εκλογή Χριστόδουλου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, η εκκλησία της Ελλάδος κάνει άλματα προς τα πίσω, κινείται με γοργούς ρυθμούς προς τον Μεσαίωνα. Ας μην ξεχνούν, επιτέλους, οι όποιοι ρασοφόροι, ότι ο σκοταδισμός του Μεσαίωνα ήταν άμεσο αποτέλεσμα αυτών των ίδιων πεποιθήσεων. Τι θέλουν δηλαδή, τον κ. Νταν Μπράουν στο πυρ το εξώτερο? Η εικονική «προστασία της χριστιανικής παράδοσης» δεν αποσκοπεί σε τίποτε άλλο παρά την διατήρηση της εξουσίας και της επιρροής της εκκλησίας στις σύγχρονες κοινωνίες. Εξού και οι αντιδράσεις στο θέμα των ταυτοτήτων. Αν δεν αναγράφεται το θρήσκευμα, τότε πώς θα μπορεί να απαριθμεί η εκκλησία τους κυριολεκτικά «δούλους» της, να τους επηρεάζει και να επιχειρεί να τους ελέγξει? Επιτέλους, ας σταματήσει αυτό το υπόλειμμα μεσαιωνισμού να προβαίνει σε άκρατα οπισθοδρομικές και μεσαιωνικές παρεμβάσεις, εκμεταλλευόμενη το λαϊκό αίσθημα, σε μια κοινωνία όπως την ελληνική που αγωνίζεται να επιβιώσει στον 21ο αιώνα!

No comments: