Wednesday, May 03, 2006

Φόροι, Αννάν 3

“Ενδεχόμενη εφαρμογή των προτάσεων του ΔΗΣΥ για μειώσεις της φορολογίας θα επιφέρει στο κράτος άμεση απώλεια εσόδων της τάξης των 150 εκατ. λιρών περίπου, δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, εκφράζοντας ταυτόχρονα αμφιβολίες για το κατά πόσον οι προτεινόμενες μειώσεις θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη κατά τρόπον που θα αντισταθμίζει την απώλεια των κρατικών εσόδων.”

Καλά, μα είναι αυτό σοβαρό επιχείρημα; Το μόνο που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει δηλαδή είναι να συντηρήσουμε τα έσοδα του κράτους; Δεν μας ενδιαφέρουν οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις, η επιχειρηματική δραστηριότητα, και γενικά, τα θεμέλια για οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον; Το κράτος καλά κάνει να χρεωθεί τώρα και να ξεπληρώσει τα χρέη του στο μέλλον μέσα από μια καλύτερη και πιο ανεπτυγμένη οικονομία. Διαφορετικά, η πιο πάνω θέση είναι ουσιαστικά άκρατος λαϊκισμός. Το μέγεθος των εσόδων του κράτους ούτε είναι, ούτε και πρέπει να είναι ποτέ αυτοσκοπός!

"Το τρίτο σχέδιο Ανάν ήταν αντικείμενο και αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ του κ. Κληρίδη, των Ηνωμένων Εθνών και του κ. Ντενκτάς. Το τέταρτο και το πέμπτο σχέδιο δεν ήταν αντικείμενο διαπραγματεύσεων από μέρους μου. Ήταν αποτέλεσμα διαιτησίας, είναι απόφαση διαιτητή. Συνεπώς, από πλευράς διαπραγμάτευσης εκείνο που περιέχει δεσμεύσεις από τη δική μας πλευρά είναι το τρίτο. Το πέμπτο σχέδιο που κατατέθηκε στην κρίση του κυπριακού Ελληνισμού στο δημοψήφισμα, δεν περιλαμβάνει πρόσθετες ή άλλες δικές μας δεσμεύσεις εκτός από όσες είχαν ενσωματωθεί στο τρίτο σχέδιο από την προηγούμενη κυβέρνηση, για το οποίο ούτε λόγο ούτε ρόλο , δυστυχώς, ούτε γνώση είχα", Τάσσος Παπαδόπουλος

Τραγελαφικές δηλώσεις: Και διερωτώμαι, αυτοί που αποδέχτηκαν το Αννάν 5 είναι «ναιναίκοι» και αυτοί που αποδέχονται το Αννάν 3 δεν είναι; Και πως ακριβώς προχωρήσαμε από το 3 στο 5; Δια μαγείας; Μήπως δεν ήσασταν εσείς πρόεδρος; Ποιος ήταν υπεύθυνος να βελτιώσει το σχέδιο, εσείς ή ο Δαλάι Λάμα; Πως περιμέναμε να φτάσουμε σε καλύτερο σχέδιο όταν η δική μας πλευρά δεν προχώρησε σε δεσμεύσεις; Γιατί διαφορετικά θα ήταν γελοίο να μιλάμε για διαπραγμάτευση χωρίς δεσμεύσεις! Πάλι καλά που 2 χρόνια μετά, ο πρόεδρος έμμεσα παραδέχεται τις μεγαλο-αποτυχίες της κυβέρνησής του. Και θα έπρεπε! Όπως γράφει σήμερα ο κ. Κασκάνης, και συμφωνώ απόλυτα: “Ο κ. Παπαδόπουλος όμως οφείλει να εξηγήσει γιατί ένιωσε την ανάγκη να αναφερθεί στο σχέδιο Ανάν 3 όταν δεξιά και αριστερά διαδίδει (και στη συγκεκριμένη συνέντευξη επίσης) ότι ουδείς πλέον μιλά για το σχέδιο Ανάν (οποιουδήποτε προφανώς αριθμού).»

No comments: