Thursday, July 20, 2006

20η Ιουλίου: In Memoriam

Από τον "Πολίτη"

Τριάντα δύο χρόνια μετά την εισβολή οι μνήμες στοιχειώνουν επιλεκτικά.
Τριάντα δύο χρόνια μετά τρέχουμε να ξεφύγουμε από το φόβο και τις ευθύνες. Τριάντα δύο χρόνια μετά κι ακόμα μηρυκάζουμε συνθήματα, εξακοντίζουμε πατριωτικές κορώνες και γενικά αποφεύγουμε να έρθουμε κατάφατσα με την πραγματικότητα.

Ουδείς ηγέτης και κατ΄ επέκταση ο Λαός δεν μπόρεσε να σταθεί για λίγο και να κάνει έναν υπεύθυνο απολογισμό. Γι' αυτό και δεν είναι σε θέση να κάνει έναν υπεύθυνο ιστορικό συμβιβασμό.

* Τα παιδιά μας μεγαλώνουν μέσα στην άγνοια γιατί έτσι έχει αποφασίσει το κρατούν σύστημα. Οι Τούρκοι ήρθαν στην Κύπρο το 1974 κατέλαβαν το 36% του εδάφους μας και δημιούργησαν 200,000 πρόσφυγες και 1619 αγνοουμένους.
* Κανείς δεν λέει ότι οι Τούρκοι ζουν και δημιουργούν σε αυτό τον τόπο από το 1571 και ότι κι αυτοί έχουν κάποια δικαιώματα τα οποία μπορούν να διεκδικήσουν.
* Κανείς δεν θυμίζει με συνέπεια ότι με αυτούς τους ανθρώπους κάναμε το 1960 μια συμφωνία η οποία κατέρρευσε.
* Κανείς δεν θυμίζει ότι το 1974 η Χούντα έκανε ένα πραξικόπημα στην Κύπρο για να ενώσει την Κύπρο με την Ελλάδα κατά παράβαση αυτών των συμφωνιών. Προτιμούν να λένε στα παιδιά ότι η Χούντα έκανε πραξικόπημα για να διώξει τον Αρχιεπίσκοπο και να καταλύσει το δημοκρατικό πολίτευμα της Κύπρου.
* Κανείς δεν λέει ότι η Τουρκία στις 20 Ιουλίου όταν εισέβαλε στην Κύπρο δεν εισέπραξε καμιά ουσιαστική καταδίκη γιατί οι περισσότεροι θεώρησαν αυτονόητη την ενέργειά της και ότι οι καταδίκες εναντίον της άρχισαν μετά τη δεύτερη εισβολή όταν ακριβώς έδειξε την κακή της πίστη.

Ίσως κάποιοι κατ' επάγγελμα πατριώτες διαρρήξουν τα ιμάτιά τους με όσα γράφουμε γιατί δήθεν δικαιώνουμε την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους.

Πρόθεσή μας δεν είναι κάτι τέτοιο.
Η Τουρκία κατά τρόπο βάρβαρο και αποτρόπαιο χρησιμοποίησε ως πρόσχημα το πραξικόπημα για να εισβάλει στη χώρα μας. Τριάντα δύο χρόνια μετά ωστόσο οφείλουμε να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε και τις δικές μας ευθύνες. Αν έχουμε την ωριμότητα να αναγνωρίσουμε τα λάθη, την άγνοια και τις παραλείψεις μας, τότε ίσως πετύχουμε κάποια στιγμή την επανένωση της χώρας μας

No comments: