Wednesday, August 02, 2006

Η Ηγεμονία του Τάσσου

Η ηγεμονία του Εθνάρχη καλά κρατεί αγαπητοί φίλοι ... και η δημοκρατία συνεχίζει να δέχεται αλλεπάλληλα κτυπήματα ... να δούμε για πόσο θα αντέξει. Από τον σημερινό Πολίτη:

ΔΗΣΥ και συμβούλια των Ημικρατικών

Παρακολουθώντας κανείς το διάλογο των τελευταίων ημερών σε σχέση με τους διορισμούς στα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών, μπορεί να αντιληφθεί ότι στην περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα πλανάται ένα τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα. Από τις δηλώσεις και αντιδηλώσεις μπορεί ο οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος ακροατής να συμπεράνει τα εξής:
  • Πρώτον επί της διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ ο Γλαύκος Κληρίδης θεσμικά επεδίωξε και διόρισε ως μέλη Ημικρατικών Οργανισμών εκπροσώπους από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ το οποίο ουδέποτε συνεργάστηκε με την Κυβέρνηση Κληρίδη. Οι δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου περί επαφών για το σκοπό αυτό με τον Αντρέα Χρίστου και τον Τάσσο Παπαδόπουλο τότε, για να του εισηγηθούν συγκεκριμένα πρόσωπα δεν διαψεύστηκαν χθες από την Κυβέρνηση.

  • Δεύτερον επί της διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου - κι αυτό είναι σαφές- ουδείς επικοινώνησε με το ΔΗΣΥ επισήμως ούτως ώστε το κόμμα αυτό να προτείνει τους εκπροσώπους του. Η θέση ότι διορίστηκαν και μέλη του ΔΗΣΥ θεωρούμε ότι γίνεται εκ του πονηρού, διότι ακόμα και έτσι να έχουν τα πράγματα τα άτομα αυτά δεν έχουν οποιαδήποτε δέσμευση απέναντι των σωμάτων του ΔΗΣΥ ότι θα ακολουθήσουν την πολιτική και θα υποστηρίξουν τις θέσεις του κόμματος. Απεναντίας το πιο πιθανό είναι οι όποιοι διορισμοί έγιναν, να έγιναν με στόχο να αποκολλήσουν τους διοριζόμενους από το κόμμα.
Η Κυβέρνηση ορθώς υποστηρίζει ότι οι Ημικρατικοί αποτελούν προέκταση του κράτους και εφαρμόζουν την κυβερνητική πολιτική. Το ίδιο ορθή επίσης είναι και η θέση της αντιπολίτευσης ότι δεν θα ήθελε προεδρίες των Ημικρατικών αλλά ένα μέλος σε κάθε έναν από αυτούς για να μπορεί επισήμως να ενημερώνεται και να ελέγχει και ακόμα να καταθέτει μέσω αυτού τις απόψεις της στα Δ.Σ. Αυτή η θέση είναι πανθομολουγουμένως αποδεκτή. Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου μέσω των διορισμών έστειλε το μήνυμα ενός δημοκρατικού πισωγυρίσματος, αφού αποφάσισε να αποκλείσει ολοκληρωτικά τον ΔΗΣΥ από την ενάσκηση του θεσμικού του ρόλου. Ενός θεσμικού ρόλου που του έδωσε το 31% του Κυπριακού Λαού.

No comments: