Tuesday, November 28, 2006

Cyprus History X

Μέχρι σήμερα δεν έτυχε να φιλοξενήσουμε άρθρο κάποιου άλλου συναδέλφου και δη ένα άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε σε άλλη εφημερίδα από αυτή τη Στήλη. Σήμερα, όμως, θα το κάνουμε, αναδημοσιεύοντας το άρθρο με τίτλο "Cypriot History X;" της Στάλως Παπαναστασίου από το "Φιλελεύθερο". Διότι πιστεύουμε ότι αυτό το άρθρο επιβάλλεται να το διαβάσει ο καθένας από εμάς...

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ είναι Τούρκοι (αυτό και μόνο του αρκεί). Οι Αρμένηδες είναι τσιγκούνηδες και πλούσιοι, με κάποιο τρόπο μάς γελούν. Οι Μαρωνίτες μάς εκμεταλλεύονται και πάνω στην πλάτη μας έχουν τα καλά της ψυχής τους. Οι Φιλιππινέζες είναι καλές μόνο για υπηρέτριες. Οι Σριλανκέζοι, οι Ινδοί και οι Πακιστανοί είναι μαύροι, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα σ' αυτό. Οι Ρωσοπόντιοι είναι απατεώνες και κλέφτες. Ρουμάνες, Βουλγάρες, Ρωσίδες και άλλες του πρώην ανατολικού μπλοκ είναι όλες του καμπαρέ. Οι Ελλαδίτες είναι καλαμαράδες. Οι Άγγλοι, δεν το συζητάμε, είναι η καταστροφή αυτού του τόπου. Οι Κινέζοι είναι μαφιόζοι και κλέφτες και μαχαιροβγάλτες. Οι Άραβες είναι βρόμικοι. Αυτός είναι ο ρατσισμός των Κυπρίων σε ό,τι αφορά τους ξένους που (έχουν την ατυχία να) ζουν εδώ. Τα ευγενή ρατσιστικά συναισθήματα όμως της γαλαζοαίματης φάρ(μ)ας μας, δεν εξαντλούνται στους αλλοδαπούς, μπορούν να γίνουν τα ίδια και χειρότερα ακόμη και αναμεταξύ μας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Οι γυναίκες είναι ανίκανες (και παλαβές). Οι γκέι είναι κατάρα και βρομιά. Οι Λαρνακείς είναι μάντηδες, οι Παραλιμνίτες γύφτοι, οι Παφίτες σκούλλοι (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό), οι Μαραθεύτες είναι τσιγκούνηδες, οι Λεμεσιανοί δράματα και οι Λευκωσιάτες μαμούχαλα, βούτυροι και δημόσιοι υπάλληλοι. Οι Ομονοιάτες είναι Τούρκοι, οι Αποελίστες φασίστες. Ακελικοί, Συναγερμικοί, Δηκοϊκοί έχουν επίσης τα δικά τους αξιόλογα κοσμητικά επίθετα. Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Τα πιο πάνω, που πιθανόν να ακούγονται ως ανώδυνα, κάποιες στιγμές, με συγκεκριμένες αφορμές, γίνονται άκρως επώδυνα. Όταν μας ενοχλήσει ο "ξένος" (ή αυτός που εμείς θεωρούμε ξένο), όταν μας προσβάλει, όταν νιώσουμε ότι έχει καταπατήσει τα δικαιώματά μας. Και στην κρίσιμη στιγμή, εκεί που ο Τούρκος μέχρι χθες δεχόταν "μόνο" φραστικά το ρατσισμό μας, κάτι γίνεται, περνιέται η λεπτή γραμμή και το φραστικό μεταλλάσσεται σε μοιραίο. Αυτή τη φορά, λοιπόν, επειδή "κάτι είχε γίνει", οι μαθητές (αντιγράφοντας ίσως τους ήρωες του playstation που παίζουν) φόρεσαν κουκούλες, πήραν ξύλα και εισέβαλαν στο σχολείο, με τους Τουρκοκύπριους μαθητές. Και τους έδειξαν στην πράξη τι σημαίνει ρατσισμός. Τους έδειξαν αυτόν ακριβώς το ρατσισμό που έχουν διδαχθεί από εμάς τους γονείς τους, που έχουν διδαχθεί από τα σχολεία, από την Εκκλησία, από τους πολιτικούς, από τους δασκάλους, από την ομάδα τους, από τα ΜΜΕ, από τους φίλους τους, από το γείτονά τους, από τη γιαγιά και τον παππού τους... Αν σήμερα υπάρχουν μικρά τέρατα, εμείς τα έχουμε φτιάξει. Ας μην παριστάνουμε λοιπόν πως έχουμε εκπλαγεί. Κανείς από μας δεν είναι αθώος!

No comments: