Tuesday, February 06, 2007

Ο ΝΕΟΣ πρόεδρος του 2008

Από τον Πολίτη:

Περί επιλογής του νέου προέδρου

Η φάση που περνά το Κυπριακό οφείλει να δώσει το έναυσμα για ένα σοβαρό προβληματισμό για την επιλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα πολιτικά κόμματα τα οποία ήδη μπήκαν σε προβληματισμό για την επιλογή του υποψηφίου τους, έχουμε την εντύπωση ότι πρέπει να θέσουν επί τάπητος αυστηρά κριτήρια για τον υποψήφιο που πρέπει να θέσουν ενώπιον του λαού.


Τα κριτήρια πρέπει να τεθούν μέσα από μια σειρά διαπιστώσεων πάνω στα πιο κάτω θέματα:

1. Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα το εθνικό μας πρόβλημα;

2. Πόσο οι θέσεις μας διεθνώς είναι αξιόπιστες και τι συμμαχίες έχουμε;

3. Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις τουρκικές θέσεις οι οποίες φαίνεται να κερδίζουν έδαφος διεθνώς;

Αυτά τα κριτήρια είναι χρήσιμα, είτε έχουμε πρωτοβουλία για το Κυπριακό, είτε όχι. Από το 1974 εξάλλου αποφεύγαμε μεγάλο μέρος των τετελεσμένων που προσπαθούσε να δημιουργήσει η Τουρκία, γιατί είχαμε γενικά αξιόπιστες ηγεσίες οι οποίες μπορούσαν να αντιμετωπίσουν και κυρίως να ξεγυμνώσουν την τουρκική προπαγάνδα.
Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει βεβαίως να έχει και πολλά άλλα προσόντα για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της ευρωπαϊκής Κύπρου.

Θέλουμε επιτέλους έναν Πρόεδρο νεότερης γενιάς, αν και βεβαίως η νεότητα της σκέψης δεν συντρέχει πάντα με την πραγματική ηλικία ενός πολιτικού.
Χρειαζόμαστε έναν Πρόεδρο, ο οποίος να σέβεται το σύνταγμα της Δημοκρατίας και να επιβάλλει την ισονομία και την ισοπολιτεία ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και ιδεολογίας.
Θέλουμε ένα Πρόεδρο, ο οποίος να ασχολείται με θέματα πέραν του Κυπριακού, όπως η τεχνολογία, η οικολογία και το περιβάλλον, η ακαδημαϊκή αναβάθμιση της χώρας, η επίλυση του υδατικού, η καταπολέμηση της υπογεννητικότητας κλπ.

Εν ολίγοις, χρειαζόμαστε έναν Πρόεδρο ο οποίος θα θέσει επί τάπητος την ατζέντα του 21ου αιώνα και θα μπορεί ηλικιακά να ονειρεύεται ότι μπορεί να αλλάξει, αλλά και να φέρει καινούρια πράγματα σε αυτή τη χώρα. Τα κόμματα όλα οφείλουν αυτή τη φορά να μας δώσουν επιλογές. Παρακαλούμε θερμά. Όχι πλέον επιλογές οι οποίες απλώς πνέουν τα πολιτικά τους λοίσθια.

No comments: