Wednesday, August 22, 2007

Αναστασιάδης προς Κύπριο Ταλιμπάν (γνωστός και ως "αρχιεπίσκοπος")

Αναστασιάδης: Ο ρόλος του Εθνάρχη έληξε το 1960

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, για να του δώσει κάποια μηνύματα χρήσιμα και ωφέλιμα, όπως είπε, θα ζητήσει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, με αφορμή τις τοποθετήσεις του Μακαριότατου στο Εθνικό πρόβλημα.

"Εκείνοι που κυβερνούν είναι εκείνοι που εκλέγονται για να αναλάβουν τα συγκεκριμένα καθήκοντα", είπε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι "ο εθναρχικός ρόλος της Εκκλησίας για τον οποίον την ευγνωμονούμε, έχει λήξει οριστικά το 1960". Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η δημόσια αντιπαράθεση δεν είναι η ωφελιμότερη, γι’ αυτό αύριο κιόλας θα ζητήσει συνάντηση με τον Μακαριότατο "για να του περάσει κάποιες θέσεις δικές μας, κάποια μηνύματα που νομίζω ότι θα είναι χρήσιμα και ωφέλιμα για την Εκκλησία ευρύτερα", όπως είπε.

"Είμαστε ευρωπαϊκό κράτος, κοσμικό κράτος, ρυθμίζονται οι λειτουργίες του από το Σύνταγμα και εάν ζητούμε δικαίωση του κυπριακού λαού με βάση αρχές και ανθρώπινα δικαιώματα και γενικότερα θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τα κοσμικά κράτη, θα πρέπει να έχουμε διακριτούς τους ρόλους", είπε.

Σε ερώτηση κατά πόσο ο Αρχιεπίσκοπος υπερέβη τα όριά του, ο κ. Ανστασιάδης είπε πως και ο Αρχιεπίσκοπος και οποιοσδήποτε ιερέας και αρχιερέας έχει το δικαίωμα να αναφέρεται όταν και εφόσον υπάρχουν εξελίξεις επί των εξελίξεων, όχι όμως να εμπλέκεται στην πολιτική καθορίζοντας θέσεις και αρχές "ως εάν να είναι ο πάλαι ποτέ εθνάρχης. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτός ο ρόλος για τον οποίον ευγνωμονούμε την Εκκλησία έχει λήξει οριστικά το 1960", κατέληξε.

No comments: