Την πρόταση του για την επίλυση του κυπριακού παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας, ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.
Με την πρόταση του, την οποία ονομάζει «Εθνική Συμφωνία Πλαισίου Λύσης», ο κ. Κασουλίδης δεσμεύεται, εφόσον το Φεβρουάριο εκλεγεί πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ορίσει ομάδα εγνωσμένου και διεθνούς κύρους, από συνταγματολόγους, διεθνολόγους, οικονομολόγους και άλλους εμπειρογνώμονες, προκειμένου να συνταχθεί εντός τακτής προθεσμίας και υπό την δική του πολιτική καθοδήγηση, μια συνολική πρόταση πλαισίου λύσης του κυπριακού.
Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ευθύς μετά την εκλογή του δεσμεύεται να ορίσει ομάδα εγνωσμένου και διεθνούς κύρους, από συνταγματολόγους, διεθνολόγους, οικονομολόγους και άλλους εμπειρογνώμονες, προκειμένου να συνταχθεί εντός τακτής προθεσμίας και υπό την δική του πολιτική καθοδήγηση, μια συνολική πρόταση πλαισίου λύσης του Κυπριακού.
Το ενδοκυπριακό πλαίσιο λύσης, είπε, θα βασίζεται στις αποφάσεις Υψηλού Επιπέδου Μακαρίου – Ντενκτάς του 1977, Κυπριανού – Ντενκτάς του 1979 και Παπαδόπουλου – Ταλάτ του 2006, στα θετικά στοιχεία των κατά καιρούς προτάσεων του ΟΗΕ που αποτελούν τα επιτεύγματα των διεκδικήσεων όλων των Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις αρχές και αξίες που εδράζεται η ΕΕ, στις κατά καιρούς αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, στις εμπειρίες που αποκτήθηκαν από τη λειτουργία ομοσπονδιακών συστημάτων σε άλλες περιοχές της Ευρώπης και του κόσμου.
Οπως είπε, για κάθε ένα από τα κρίσιμα θέματα της λύσης η επιστημονική ομάδα των ειδικών θα κληθεί να παρουσιάσει εναλλακτικές – διαζευκτικές προτάσεις, που θα παρέχουν ευελιξία στη διαπραγμάτευση και πρόσθεσε: «όταν η συνολική πρόταση, την οποία ονομάζω Εθνική Συμφωνία πλαισίου λύσης, θα έχει ολοκληρωθεί, θα κατατεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο για να ακολουθήσει ένας παραγωγικός διάλογος για να αξιοποιηθεί κάθε θετική πρόταση που θα προέλθει από τις πολιτικές δυνάμεις και να διαμορφωθεί κοινότητα στόχων και στρατηγικής, η οποία με τη σειρά της θα δημιουργήσει ένα πραγματικό υπόβαθρο ενότητας όλων μας».
Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι θα επιδιώξει ισχυρές διεθνείς και ευρωπαϊκές εγγυήσεις, ώστε οι πρόνοιες μιας συμφωνημένης και κοινά αποδεκτής λύσης να εφαρμοστούν στην ολότητα τους, χωρίς παρεκκλίσεις και πρόσθεσε ότι η λύση η ίδια πρέπει να διαθέτει εγγυητικούς μηχανισμούς που θα επιβάλλουν επαναφορά στην προτέρα κατάσταση αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Στη συνέχεια, ο κ. Κασουλίδης παρουσίασε τους τέσσερις πυλώνες για το Κυπριακό, λέγοντας ότι το ‘ναι’ και το ‘όχι’ του λαού στο δημοψήφισμα πρέπει να γίνει ‘μαζί’, πρέπει να ανακτηθεί το διεθνές διπλωματικό πλεονέκτημα της Κύπρου και να τεθεί ξανά το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και «όχι ως πρόβλημα απομόνωσης των Τ/Κ, όπως το κατάντησε ο κ. Παπαδόπουλος», και πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά οι ευρωπαϊκές βλέψεις της Τουρκίας, αφού «και σε αυτό το σημείο ο κ. Παπαδόπουλος αποδείχθηκε πρόεδρος μειωμένων αντιστάσεων γιατί την ώρα της κρίσης δεν αξιοποίησε τη θεσμική δύναμη της Κύπρου για την ουσία του Κυπριακού. Η Τουρκία προχωρά απρόσκοπτα και απενοχοποιημένη, με την δική μας συγκατάθεση».
Ο τέταρτος πυλώνας, συνέχισε, αφορά μια ενδοκυπριακή λύση, πλήρη, λειτουργική και βιώσιμη και πρόσθεσε ότι πρέπει να επιδιωχθούν άμεσα ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την τ/κ πλευρά στη βάση της πρότασης της Εθνικής Συμφωνίας πλαισίου λύσης, με αξιοποίηση της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου για προετοιμασία του διαλόγου ουσίας που θα ακολουθήσει με βάση της Εθνική Συμφωνία πλαισίου λύσης.
Ο κ. Κασουλίδης επέκρινε τους χειρισμούς του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, λέγοντας ότι η πενταετία Παπαδόπουλου ήταν μια άγονη περίοδος, κατά την οποία οι Τ/Κ παρουσιάζονται ως «ψευδοπολίτες» στα κατεχόμενα και «υπερπολίτες» στις ελεύθερες περιοχές και «την ίδια ώρα οι περιουσίες μας υφαρπάζονται και κατά δήλωση του κ. Λιλλήκα σε τρία χρόνια δεν θα έχει μείνει τίποτα».
«Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εξελίσσονται σε ωρολογιακή βόμβα με τους Τουρκοκύπριους δικαστές και τις παραπομπές στην ψευδοεπιτροπή. Ο εποικισμός καλπάζει με ορατό πια τον κίνδυνο της δημογραφικής ανατροπής. Εχουμε μείνει χωρίς πραγματικούς συμμάχους. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία, όχι μόνο δεν αντιδρούν, αλλά αντιθέτως έχουν βολευτεί με τον κ. Παπαδόπουλο, αφού σήμερα δεν δημιουργούνται προβλήματα στην Τουρκία. Ο Ταλάτ γίνεται δεκτός διεθνώς, κάτι που ήταν αδιανόητο πριν το 2003, συνέχισε.
Οπως είπε, «η Τουρκία με τον κ. Παπαδόπουλο απέναντι, πέτυχε ό,τι ήθελε και αποενοχοποιήθηκε με ψήφο του ιδίου του κ. Παπαδόπουλου τον Ιούνιο του 2004. Προχωρεί έτσι ανενόχλητη στην ΕΕ, χωρίς βάρη από το Κυπριακό. Είπε ο κ. Παπαδόπουλος ότι η διαιτησία ήταν λάθος, ισχυρίστηκε ότι τα ΗΕ δεν τήρησαν τα όσα του υποσχέθηκαν γραπτώς. Τότε γιατί δεν αρνήθηκε το δημοψήφισμα; Είπε ότι το δημοψήφισμα ήταν προδέσμευση από τους Βασιλείου και Κληρίδη. Ηταν μεν, αλλά για μια συμφωνημένη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Δεν ήταν το δημοψήφισμα μέσο για να μετακυλήσουν κάποιοι τις ευθύνες στο λαό».
Ο κ. Κασουλίδης επέρριψε ευθύνες και στον ΓΓ του ΑΚΕΛ και υποψήφιο για την προεδρία Δημήτρη Χριστόφια, λέγοντας ότι για όλες αυτές τις «οδυνηρές διαπιστώσεις δεν ευθύνεται η απόφαση του κυπριακού λαού στο δημοψήφισμα, αλλά η διαχείριση και η πολιτική του κ. Παπαδόπουλου, με συνυπεύθυνο τον Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος σήμερα αναγνωρίζει ότι έβλεπε τους λόγους για τους οποίους δεν προχωρούσε το Κυπριακό. Ισως να φέρει και περισσότερη ευθύνη για το ότι δεν διαχώρισε τη θέση του προηγουμένως».
Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν είπε ότι δεν μπορεί και δεν πρόκειται να επανέλθει, ούτε αυτούσιο, ούτε με διακοσμητικές αλλαγές και αφού είπε ότι η νέα πρόταση για λύση θα παρουσιαστεί ενώπιον του λαού σε δημοψήφισμα, εξέφρασε τη θέση ότι το σχέδιο Ανάν δεν ήταν μια χαμένη ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, από τη στιγμή που ο κυπριακός λαός το απέρριψε.
Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αποδέχθηκε στη Χάγη το σχέδιο Ανάν με κάποιες επιφυλάξεις ως βάση για διαπραγμάτευση και είπε: «ας μην λέει στη διάσκεψή του ότι αυτή είναι θέση που υποστήριξε ο κ. Παπαπέτρου. Εγώ δεν άκουσα τι είπε ο κ. Παπαπέτρου αλλά άκουσα τι έγραψε στην έκθεσή του τον Απρίλη του 2004 ο ΓΓ του ΟΗΕ ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα τη στάση του κ. Ντενκτάς και όσον αφορά τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο είπε ότι ήταν έτοιμος να το δεχθεί με επιφυλάξεις όσον αφορά την οικονομία και την λειτουργικότητα».
Εξέφρασε τη θέση ότι η πρωτοβουλία του Προέδρου Παπαδόπουλου για συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη αλλά και η πρότασή του για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν αποτελούν πραγματικές πρωτοβουλίες και ότι έγιναν στην εκπνοή της θητείας του Προέδρου Παπαδόπουλου.
Οσον αφορά στην φημολογία ότι σε περίπτωση που στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών περάσουν οι Παπαδόπουλος και Χριστόφιας, η ηγεσία του ΔΗΣΥ θα καλέσει τους ψηφοφόρους να στηρίξουν Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτή η φημολογία έχει στόχο να πλήξει την υποψηφιότητα του ιδίου αλλά και του κ. Χριστόφια και πρόσθεσε «αντιλαμβάνεστε άρα ποια θα είναι η πηγή της».
Κληθείς να αναφέρει τι θα πράξει εάν η Τουρκία τελικά απομακρυνθεί από τον στόχο της ένταξης στην ΕΕ, είπε ότι ο ίδιος δεν είναι εξ εκείνων που θεωρούν ότι «πρέπει όλα τα αυγά μας να τα βάλουμε στο καλάθι που λέγεται ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και να πετύχουμε την λύση του Κυπριακού με τα 62 βέτο και τα 62 αντιβέτο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι σωστά προς το όφελός μας, γνωρίζοντας όμως καλά πώς λειτουργεί η ΕΕ όχι με τις αντιλήψεις του 1960 και του ψυχρού πολέμου, αλλά με τις αντιλήψεις του 21ου αιώνα».
Για το κατά πόσον ο ίδιος θα ασκούσε βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε ότι όπως έχουν εξελιχθεί οι καταστάσεις δεν μπορεί να μπλοκαριστεί η πορεία της Τουρκίας, αλλά έπρεπε ήδη από καιρό να είχε αναβληθεί. Τώρα, πρόσθεσε, απομένει να γίνουμε πιο απαιτητικοί όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας.
Κληθείς τέλος να πει το δικό του mea culpa, όπως έπραξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στην δική του δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κασουλίδης είπε «μετανοούν οι ένοχοι».
Saturday, September 15, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment