Wednesday, September 19, 2007

πενταετία οπισθοδρόμησης

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης χαρακτήρισε την προεδρία του Τάσσου Παπαδόπουλου, ''με την πλήρη στήριξη του Δημήτρη Χριστόφια'', ως ''πενταετία οπισθοδρόμησης''.

Σε ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στην Αραδίππου, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι η ''άγονη'' προεδρία του Προέδρου Παπαδόπουλου ''σε συνεταιρισμό'' με τον κ. Χριστόφια επέτρεψε η ε/κ πλευρά, αντί για θύμα εισβολής και κατοχής, να θεωρείται ένοχη για την ''απομόνωση'' των Τουρκοκυπρίων, και επανέφερε την πρότασή του για το Κυπριακό στη βάση τεσσάρων πυλώνων.

Ο κ. Κασουλίδης είπε πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο κ. Χριστόφιας επέμειναν όπως το σχέδιο Ανάν πάει σε δημοψήφισμα, γνωρίζοντας από πριν την αρνητική κατάληξη του. ''Εκαναν το χατίρι στην Τουρκία να παρουσιάζεται σήμερα απενοχοποιημένη και με την ίδια την υπογραφή του κ. Παπαδόπουλου. Να μην αισθάνεται καμία πίεση λόγω του Κυπριακού'', πρόσθεσε.

Οπως είπε, μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ''αντί να προχωρούμε μπροστά σαν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, αντί να γινόμαστε πιο δυνατοί για να πετύχουμε την πρόοδο για όλο τον λαό μας, αντί να κερδίσουμε φίλους, συμμάχους και στήριξη για να εξυπηρετούμε το εθνικό μας θέμα, οπισθοχωρήσαμε''.

''Το σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος είναι ο στόχος μου. Ενα κράτος αισιόδοξο και γεμάτο αυτοπεποίθηση, που να ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες του 21ου αιώνα. Που να κάνει τον κάθε πολίτη της Κύπρου περήφανο, για την πρόοδο και τη θέση της πατρίδας του. Για να το πετύχουμε, πρέπει πρώτα από όλα να ανακτήσουμε ως χώρα τη χαμένη αξιοπιστία μας, ξεκινώντας από την προσπάθεια να απαλλαγούμε από την κατοχή'', είπε ο κ. Κασουλίδης.

Αναφέρθηκε στην παρουσίαση του προγράμματός του για το Κυπριακό, το οποίο προνοεί ''τον τρόπο για να αντικαταστήσουμε το Ναι και το Οχι, με το μαζί, για να γνωρίζουν και οι πολιτικοί, αλλά και οι πολίτες, τί ζητάμε για να λυθεί το δικό μας πρόβλημα, για να έχουμε μιαν απάντηση στο ερώτημα της διεθνούς κοινότητας, για το τί επιτέλους θέλουμε, ένα λογικό ερώτημα, στο οποίο ο κ. Παπαδόπουλος αποτυγχάνει να δώσει πειστικές απαντήσεις''.

''Παρέθεσα ακόμη το πού πρέπει να στηριχθούμε για να επιδιώξουμε συμφωνημένη και ενδοκυπριακή λύση. Μια λύση που θα δικαιώνει τους πρόσφυγες μας για τα όσα έχουν υποστεί τόσα χρόνια. Μια λύση που θα παρέχει στον λαό μας ασφάλεια και προοπτικές ανάπτυξης για όλους, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, αλλά και αξιόπιστες εγγυήσεις εφαρμογής'', είπε ο κ. Κασουλίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, στη διαδικασία αυτή ''θα πρέπει να προχωρήσουμε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και με τη συμβολή της Ευρώπης, στα πλαίσια όμως των καλών τους υπηρεσιών, όχι με βάση τον επιδιαιτητικό ρόλο στον οποίο μας διολίσθησε ο κ. Παπαδόπουλος''.

Αναφερόμενος στο εσωτερικό, ο κ. Κασουλίδης είπε πως το κράτος της Κύπρου λειτουργεί ακόμη με βάση τους σχεδιασμούς και την οργάνωση μιας άλλης εποχής, καθώς, όπως είπε, ''για το κάθε τι προβάλλονται νομικίστικες δικαιολογίες που δεν αφήνουν τίποτα να προχωρήσει''.

''Αντί για συγκροτημένες πολιτικές, λαμβάνουμε αποσπασματικά μέτρα. Παυσίπονα για να μπορέσουμε να αντέξουμε μέχρι λίγο παραπέρα. Ειδικά τώρα που μπήκαμε στην προεκλογική περίοδο, τρέχουν να δώσουν καμιά παροχή, για να καλύψουν το συντηρητικό, απόμακρο και αυταρχικό τους πρόσωπο'', κατέληξε

No comments: