Wednesday, March 19, 2008

Κάποιος διαβάζει το blog μας? :)

Τα GCE θα υπονομεύσουν το χρεοκοπημένο δημόσιο σχολείο;

του Κωστάκη Αντωνίου (Σημερινή)

ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ κάθε φορά, που εισάγεται ένα νέο μέτρο στην εκπαίδευση, να εκδηλώνονται αντιδράσεις και φόβοι και να προβάλλονται φαντάσματα και κίνδυνοι πότε για την ελληνικότητα της παιδείας, πότε για απορρύθμιση της εκπαίδευσης και πότε για χίλιους άλλους λόγους. Όπως, για παράδειγμα, στην τελευταία περίπτωση της εισαγωγής ως κριτηρίου εισδοχής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, των GCE.

Οι ακαδημαϊκοί και η διοίκηση του Πανεπιστημίου δεν είναι λιγότεροι Έλληνες από τους άλλους, ούτε λιγότερο κήδονται του δημόσιου σχολείου, ώστε να βάλλονται -ιδιαίτερα από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και κυρίως την ΟΕΛΜΕΚ- για προθέσεις που δεν υπάρχουν.

Είναι το ολιγότερο εξωπραγματικό, οι καθηγητές να μιλούν για υπονόμευση του δημόσιου σχολείου, όταν γνωρίζουν όλοι ότι το δημόσιο σχολείο έχει προ πολλού υποβαθμιστεί και υπονομευθεί και δεν προσφέρει στο μαθητή τις γνώσεις και τις ευκαιρίες να επιδιώξει το καλύτερο. Η άνθηση που παρατηρείται στο θεσμό των φροντιστηρίων και η στροφή προς το ιδιωτικό σχολείο είναι ενδεικτικά της χρεοκοπίας του δημόσιου σχολείου.

Συνεπώς, δεν είναι η εισαγωγή ως κριτηρίου του GCE που πλήττει το δημόσιο σχολείο. Είναι το ίδιο το σύστημα εκπαίδευσης, το οποίο δεν παρέχει στο δημόσιο σχολείο τα εχέγγυα να προετοιμάσει το νέο για μεγαλύτερη και ευρύτερη γνώση, είναι η καθήλωση του συστήματος σε ξεπερασμένες αντιλήψεις, που υπονόμευσαν τη δημόσια παιδεία. Έτσι δεν είναι άμοιροι ευθυνών, ούτε το Υπουργείο Παιδείας, ούτε οι εκπαιδευτικοί για τη χρεοκοπία του δημόσιου σχολείου. Έμειναν πίσω από την εποχή τους. Και ήλθε η στιγμή να συγχρονιστούν με τη νέα εποχή και να εργαστούν για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου σχολείου, ώστε να μη συνεχιστεί η καθίζηση και η αδυναμία του να προσφέρει όσα οφείλει να προσφέρει στο νέο.

Η απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι τεκμηριωμένη και ισοζυγισμένη. Και πρέπει να εμπιστευθούμε τους ακαδημαϊκούς, αντί να τους αποδίδουμε άλλα κίνητρα και να επιδεικνύουμε καχυποψία και προκατάληψη στις αποφάσεις τους. Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν και ας τους αφήσουμε να εργασθούν όπως νομίζουν καλύτερα. Αλίμονο τώρα αν αρχίσουμε να επεμβαίνουμε στα του Πανεπιστημίου και στην αυτονομία του και να εντάσσουμε κάθε ενέργεια και απόφασή του στις μικροδιαφορές μας.

Όσον αφορά τα περί ελληνικότητας και τα περί εξαγγλισμού, αυτά είναι ξεπερασμένα σύνδρομα που δεν έχουν να κάνουν με τη νέα εποχή...



UPDATE: Ορίστε ένας ηλίθιος επιστολογράφος (Χ.Α.) του Φιλελεύθερου:

"Επίσης με την απόφαση υπάρχει σοβαρός πλέον κίνδυνος τόσο το απολυτήριο των δημόσιων σχολείων όσο και οι παγκύπριες εξετάσεις να υποκατασταθούν από τις βρετανικές εξετάσεις GCE. προς το Πανεπιστήμιο και το καλώ να αναθεωρήσει την πιο πάνω απόφασή του γιατί είναι ατυχής. Αν εμμείνει σ' αυτή, πιθανόν να δημιουργήσει δυσάρεστες καταστάσεις στο χώρο της Παιδείας και άσκοπες αντιδικίες με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Το Υπουργείο Παιδείας ας φρενάρει το Πανεπιστήμιο που συχνά παρουσιάζεται λες και ζει στον δικό του κόσμο."

No comments: