Βούιζαν τότε οι τηλεοράσεις, γέμιζαν οι εφημερίδες. Έτρεχαν όλοι να ταυτιστούν με τους Συλλούρηδες, τους Κουλίες, τους Ρίκκους και τους Πιττοκοπίτηδες που ήθελαν να ρίξουν στην πυρά όλους όσοι διαφωνούσαν μαζί τους. Αλήθεια, εκείνη η περιβόητη έρευνα που θα έκαναν όλοι αυτοί στη Βουλή για να αποκαλύψουν δήθεν τους "πληρωμένους προδότες", τι γίνεται; Πού πήγαν όλα εκείνα τα "συγκλονιστικά στοιχεία" που θα έβγαζαν στην επιφάνεια; Προς Θεού, ούτε χαιρεκακούμε, ούτε και γευόμαστε το κρύο πιάτο της εκδίκησης. Αντιθέτως. Τώρα πια μπορούμε όλοι να γίνουμε λίγο πιο ώριμοι. Να συνειδητοποιήσουμε πως οι θέσεις αρχής και οι αξίες, δεν έχουν να κάνουν με το αν βρίσκεσαι στη μεριά του ισχυρού ή στη μεριά του αδυνάτου. Να αποφασίσουμε οριστικά εμείς οι δημοσιογράφοι πως ένα κομμάτι τουλάχιστον αυτού που λέμε δημοκρατία, βρίσκεται στα δικά μας τα χέρια.
Κι ίσως τότε αντιληφθούμε πόσο πιο ευαίσθητοι πρέπει να είμαστε σε θέματα όπως η ελευθερία της έκφρασης, ο δημοκρατικός διάλογος και η σύνθεση. Ιδού η Ρόδος, λοιπόν. Τώρα που γευτήκαμε, άλλοι πολύ και άλλοι λίγο, το πικρό ποτήρι της αμφισβήτησης, ας μην αναμένουμε την εναλλαγή των εξουσιών για το αναφαίρετο δικαίωμα της άποψης. Ας το διεκδικήσουμε πρώτα και κύρια για τον αντίπαλό μας. Και δεν αρκεί να καταδικάσουμε μέσα μας αλλά και δημόσια εκείνους που ψαλίδισαν και ψαλιδίζουν την ελευθερία της έκφρασης. Θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε. Να γίνουμε πιο ανεκτικοί, πιο διαλεκτικοί, πιο δημοκράτες. Πιο ελεύθεροι!
Γιατί, σε τελική ανάλυση, δεν μπορεί κανείς να διαμαρτύρεται για καταπίεση της άποψής του την ίδια στιγμή που ο ίδιος είναι δυνατόν να στερεί το δικαίωμα αυτό στο διπλανό του συνάδελφο με τον οποίο διαφωνεί. Διότι, συμβαίνει και αυτό...
Κωδικός άρθρου: 784496
ΠΟΛΙΤΗΣ - 03/04/2008, Σελίδα: 6
No comments:
Post a Comment