Thursday, April 03, 2008

Ο τρισάθλιος Χρυσόστομος, ακόμα έχει θράσος να προπαγανδίζει?

Η Λήδρας δεν είναι ένας περίπατος

Ανοίγει σήμερα, η για μισό αιώνα κλειστή και σιδερόφραχτη οδός Λήδρας. Ο δρόμος που έγινε σύμβολο του διαχωρισμού και του δικοινοτικού μίσους, από σήμερα διεκδικεί να γίνει ξανά δρόμος επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Για να γίνει όμως, θα πρέπει οι άνθρωποι που στηρίζουν την επανένωση του νησιού μας και την ειρηνική συμβίωση στην Κύπρο, να μην περιοριστούν στον περίπατο στην οδό Λήδρας. Κι αυτό γιατί στα κράσπεδά της παραμονεύουν, όχι οι νάρκες και τα τρωκτικά, αλλά οι κήρυκες του διαχωρισμού, οι "απόστολοι" του εθνοτικού ρατσισμού και οι πάτρονες της διχοτόμησης.

Κι αν θέλουμε αυτή τη φορά να μην επικρατήσουν εκείνοι και τα φοβικά σύνδρομα που καλλιεργούν και προωθούν, θα πρέπει, όχι μόνο να μην τους λαμβάνουμε υπόψη, αλλά έμπρακτα να τους δείξουμε ότι, μάλιστα, δεν αρεσκόμαστε στη δική τους φωνή και πως παράφωνοι και της Ιστορίας, αλλά και της μελλοντικής πορείας αυτού του τόπου, είναι οι ίδιοι. Κι επειδή δεν έμαθα να κρύβομαι πίσω από ανωνυμίες ή και σχήματα, οι βολές αυτές αναφέρονται πρώτα και κύρια στον Αρχιεπίσκοπο κ. Χρυσόστομο Β΄.

Ο κ. Χρυσόστομος όλες αυτές τις μέρες των προετοιμασιών για τη διάνοιξη της Λήδρας, χωρίς οποιαδήποτε, περίσκεψη, αναστολή ή και πολιτική αιδώ βγαίνει και διαλαλεί ότι ο ίδιος δεν θέλει να ανοίξει ο δρόμος, που για μισό αιώνα ήταν κλειστός. Προχθές μάλιστα τα έβαλε και με τα Ηνωμένα Έθνη, ως ο διεθνής οργανισμός να είναι κανένα μετόχι της Αρχιεπισκοπής και χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι ως Κύπρος, τον ΟΗΕ και τα ψηφίσματά του επικαλούμαστε καθημερινά και από τον ΟΗΕ προσδοκούμε να μεσολαβήσει για μια δίκαιη λύση. Μάλιστα, ως εάν να μην έχει ζήσει σε αυτό τον τόπο, ο κ. Χρυσόστομος δήλωσε ότι "υπάρχει πράσινη γραμμή, που κακώς έγινε το 1963 και τα τουρκικά στρατεύματα έπρεπε να πάνε πίσω από αυτήν και να άφηναν ελεύθερη τη νεκρή ζώνη, κάτι για το οποίο ενδεχομένως να φέρουν ευθύνη ακόμα και τα Ηνωμένα Έθνη". Είναι, μήπως, καιρός να σταματήσουν κάποιοι κ. Χρυσόστομε να εμπορεύονται τις μισές αλήθειες ή ακόμα και το ψεύδος ολόκληρο; Είναι ακόμα καιρός να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν ως κοινότητα για τη δημιουργία της πράσινης γραμμής, που όντως κακώς έγινε το 1963, αλλά δεν έπεσε μόνη της και χωρίς αιτία από τον ουρανό; Μήπως είναι επίσης καιρός, πριν βγάζετε τη γλώσσα σας περίπατο, να τη βουτάτε πρώτα στο νου σας ή έστω στο ευαγγέλιο, αντί να γίνεστε κήρυκας της μισαλλοδοξίας; Εκτός κι αν προτιμάτε τη διχοτόμηση. Τότε θα πρέπει να έχετε το θάρρος της γνώμης σας και να το πείτε ευθαρσώς. Διότι, το θάρρος είναι το άλλο μισό της εντιμότητας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ
Κωδικός άρθρου: 784513
ΠΟΛΙΤΗΣ - 03/04/2008, Σελίδα: 2

No comments: