Tuesday, April 14, 2009

"Πολίτης": Συνάντηση ΔΗ.ΣΥ - ΑΚΕΛ / Άποψη

Η συνάντηση ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Ουδείς περιμένει από μια συνάντηση της ηγεσίας ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ θαύματα. Τίποτα εξάλλου δεν μπορεί να κρύψει τις ιδεολογικές διαφορές των δύο κομμάτων και την αντιπαλότητα που σοβεί μεταξύ τους από το 1976.

Την ίδια στιγμή ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκρύψει την υπό τις περιστάσεις υπεύθυνη στάση που τήρησαν και τηρούν τα δυο αυτά κόμματα στο Κυπριακό.
Αν το Κυπριακό σύμφωνα με όλους τους πολιτικούς ηγέτες στην Κύπρο είναι το κυρίαρχο μας πρόβλημα, τότε η συνάντηση αυτή με βάση τις συγκλίσεις που ανιχνεύονται έπρεπε να γίνει πιο νωρίς. Έστω και σήμερα βέβαια, με πρωτοβουλία του νέου ηγέτη του ΑΚΕΛ, η συνάντηση αυτή έστειλε πολλαπλά μηνύματα σε όλα τα επίπεδα του πολιτικού βίου της χώρας μας.

  • Κατά πρώτο λόγο, η συνάντηση και μόνη εμβάθυνε τη Δημοκρατία μας, αφού τα δύο κόμματα εγκατέλειψαν έστω και για λίγο τη λογική της πόλωσης και έδειξαν ότι μπορούν να συνομιλούν εποικοδομητικά και με διάθεση αυτοκριτικής σε διμερές επίπεδο.

  • Κατά δεύτερο λόγο, στο επίπεδο της Κοινής Γνώμης και κυρίως των στελεχών των δύο κομμάτων, η συνάντηση έστειλε το μήνυμα ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας και συνεννόησης, ανεξαρτήτως ιστορικών και ιδεολογικών διαφορών μεταξύ όλων των κομμάτων.

Παρότι κανένα από τα στελέχη των δύο κομμάτων δεν υπαινίχθηκε κάτι τέτοιο, η συνάντηση από μόνη της στέλνει και σοβαρότατα μηνύματα στο Κυπριακό:

  • Στο εξωτερικό ότι εν δυνάμει υπάρχουν στην Κύπρο οι απαραίτητες πλειοψηφίες για να περάσουν μια λύση εάν η τουρκική πλευρά επιδείξει διαλλακτικότητα και κυρίως λογική στις υπό διεξαγωγή διαπραγματεύσεις.

  • Στο εσωτερικό ότι η τεράστια πλειοψηφία των μετριοπαθών ανθρώπων αυτής της χώρας δεν μπορεί να άγεται και να φέρεται από μια ομάδα ακραίων οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν αποδείξει ότι είναι κατ' επάγγελμα διαφωνούντες.

Με βάση τα πιο πάνω, καλούμε τους Νίκο Αναστασιάδη και Άντρο Κυπριανού να επιδείξουν όλα εκείνα τα χαρίσματα που οφείλει να έχει όποιος θέλει να καλείται ηγέτης. Ο ηγέτης βρίσκεται μπροστά, δεν είναι ουραγός. Ο ηγέτης δεν φοβάται το κόστος και δεν κάνει πολιτική του τους λογικούς φόβους και ανασφάλειες των απλών ανθρώπων. Πραγματικός ηγέτης εν κατακλείδι είναι αυτός που δημιουργεί περισσότερους ηγέτες παρά οπαδούς.

άποψη
Κωδικός άρθρου: 865722

ΠΟΛΙΤΗΣ - 14/04/2009, Σελίδα: 12

No comments: