Wednesday, October 04, 2006

Κατά τα άλλα ... τα πήραν οι Νενέκοι ...

Γράφει σήμερα ο κ. Κασκάνης στον Πολίτη:

"Ναι, τα πήραμε". Κάπως έτσι θα μπορούσε να κωδικοποιηθεί η απάντηση που έδωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στο χθεσινό δημοσίευμα του "Π" για χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2003 από εταιρεία ξένων συμφερόντων. Διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχθηκε ότι έλαβε χρηματική εισφορά ύψους 50 χιλιάδων λιρών από την πετρελαϊκή εταιρεία Watford Petroleum η οποία είναι εγγεγραμμένη στη Βρετανία. Για την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο όλα τα στοιχεία του χθεσινού ρεπορτάζ είναι ακριβή, πλην της εκτίμησης ότι πρόκειται για μια "ύποπτη υπόθεση" η οποία "εγείρει θέμα πολιτικής τάξης". "Πώς είναι δυνατό να είναι ύποπτη μια υπόθεση, όταν επιβεβαιώνεται με αποδείξεις παραλαβής των χρημάτων, με υπογραφή του λαβόντος και με καταγραφή του προορισμού τους", διερωτήθηκε ο κ. Πασιαρδής. Η υπόθεση ήταν ύποπτη αφού η ίδια η εταιρεία, η Watford Petroleum, διέψευδε ότι έκανε πολιτική δωρεά στην προεκλογική του κ. Παπαδόπουλου. Από τη στιγμή όμως που ο ίδιος ο Πρόεδρος παραδέχεται πως έλαβε μια τέτοια εισφορά, δεν έχουμε κανένα λόγο να το αμφισβητήσουμε.

Στη γραπτή δήλωση που ανέγνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σημειώνονται και τα ακόλουθα: "Δεν απεκρύβη οτιδήποτε για να χαρακτηρίζεται ύποπτη αυτή η υπόθεση. Και δεν εγείρεται θέμα πολιτικής τάξης, δεδομένου ότι ούτε Νόμος παραβιάστηκε, ούτε και για μοναδική περίπτωση πρόκειται στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας, ούτε ηθικοί κανόνες καταπατήθηκαν, ούτε και αναλήφθηκε οποιαδήποτε δέσμευση έναντι της συγκεκριμένης εταιρείας που πρόσφερε το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Αυτά όσον αφορά τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Τα υπόλοιπα στοιχεία του δημοσιεύματος, τα οποία είναι απολύτως ακριβή, αφορούν την εταιρεία και το δικηγορικό γραφείο με το οποίο συνεργαζόταν". Σε συγκεκριμένη ερώτηση εάν για την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο η αποδοχή χρηματικών εισφορών από ξένες εταιρείες δεν εγείρει κανένα θέμα, ο κ. Πασιαρδής απάντησε: "Δεν εγείρει θέμα πολιτικής τάξης. Εξάλλου, πρόκειται για μια εταιρεία η οποία, όπως αναφέρει και το σχετικό δημοσίευμα, δεν δραστηριοποιείται στην Κύπρο". Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δέχθηκε και άλλες παρόμοιες εισφορές και εάν προτίθεται να δημοσιοποιήσει τους λογαριασμούς της προεκλογικής του εκστρατείας, ο κ. Πασιαρδής απάντησε "δεν γνωρίζω".
Τη χρηματική εισφορά στην προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου, επιβεβαίωσε και το Δικηγορικό Γραφείο Πολάκη Σαρρή, μέσω του οποίου έγινε η εισφορά.

Η πολιτική τάξη
Εγείρεται ή όχι θέμα πολιτικής τάξης; Επειδή, ελλείψει θεσμικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των υποψηφίων που ισχύει στις περισσότερες σύγχρονες δημοκρατίες, το όλο θέμα επαφίεται περισσότερο στην πολιτική ευαισθησία, από την πλευρά μας υποβάλλουμε απλώς τα ακόλουθα ερωτήματα:
* "Δεν απεκρύβη οτιδήποτε", δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Δηλαδή η Κυβέρνηση είχε σκοπό να δημοσιοποιήσει αυτή την εισφορά; Γιατί ο κάθε Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υπόλογος στο λαό που τον εξέλεξε και όχι στις εταιρείες που τον χρηματοδότησαν.
* "Ούτε και η μοναδική περίπτωση πρόκειται στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας", δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Υπάρχουν δηλαδή και άλλες πολλές περιπτώσεις που δεν αποκαλύπτονται και αποκρύβονται;
* "Δεν εγείρεται θέμα πολιτικής τάξης δεδομένου ότι δεν παραβιάστηκε Νόμος", δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Δηλαδή όπου υπάρχουν νομικά κενά τα οποία ως κράτος οφείλαμε να συμπληρώσουμε, υπάρχει και πεδίο αυθαιρεσίας;
* "Δεν αναλήφθηκε οποιαδήποτε δέσμευση έναντι της συγκεκριμένης εταιρείας που πρόσφερε το ποσό", δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Γιατί θα πρέπει ο πολίτης να αποδεχθεί - έτσι απλά - τη διαβεβαίωση αυτή;
* "Μου είπαν (η εταιρεία) ότι δεν μπορούν να έχουν φορολογική απαλλαγή, δεν τους ενδιέφερε να γνωστοποιηθεί αυτό το θέμα στους λογαριασμούς τους", δήλωσε ο κ. Πολάκης Σαρρής στον ΑΝΤ 1. Γιατί μια εταιρεία που δεν είχε να κερδίσει οτιδήποτε και δεν θα είχε και φορολογική απαλλαγή, να δώσει 50 χιλιάδες λίρες;
* Όπως γράψαμε και χθες, το Δικηγορικό Γραφείο Πολάκη Σαρρή μετέφερε το ποσό της Watford Petroleum στο λογαριασμό της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Παπαδόπουλου, στις 27/2/2003. Όταν δηλαδή ο κ. Παπαδόπουλος είχε ήδη εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πότε, αλήθεια, κλείνουν οι λογαριασμοί ενός υποψηφίου; Ειδικά όταν έχει ήδη εκλεγεί και στα χέρια του κρατά πλέον μεγάλη εξουσία;
Το όλο θέμα ελπίζουμε να αποτελέσει την αφορμή για τη συμπλήρωση του κενού που υπάρχει στη θεσμική ρύθμιση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και υποψηφίων.

Γνωστοί, άγνωστοι και η δωρεά
Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι "τώρα ακούει για τη συγκεκριμένη εταιρεία" και ότι το όλο θέμα δεν τον αφορά. Σύμφωνα με την επιστολή όμως που η θυγατέρα του κ. Σαρρή, Χριστίνα, απέστειλε στη Watford Petroleum στις 4 Ιουνίου 2004, και την οποία δημοσιεύσαμε χθες, οι εκπρόσωποι της εταιρείας συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στην οικία του κ. Πολάκη Σαρρή και μάλιστα "εξέφρασαν το θαυμασμό για τις ιδέες και αντιλήψεις του". Χθες όμως ο κ. Σαρρής, μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ 1, παρουσίασε μια διαφορετική εκδοχή. Είπε συγκεκριμένα ότι οι πελάτες του (εκπρόσωποι της εταιρείας) διέμεναν στο ξενοδοχείο Χίλτον όπου ο κ. Παπαδόπουλος έκανε προεκλογική ομιλία. Αφού τους σύστησε, οι εκπρόσωποι της εταιρείας ζήτησαν να παρακολουθήσουν την ομιλία του Προέδρου. Όταν ο κ. Σαρρής τούς υπέδειξε ότι αυτή θα γινόταν στα ελληνικά, οι ίδιοι απάντησαν ότι "δεν τους πειράζει, θέλουν να δουν το κλίμα". Παρακολούθησαν όντως την ομιλία και - σύμφωνα πάντα με τα όσα δήλωσε ο κ. Σαρρής - την επόμενη μέρα το πρωί του ζήτησαν να κάνουν την εισφορά. Δηλαδή, οι άνθρωποι ενθουσιάστηκαν από μια ομιλία που δεν... κατάλαβαν και αποφάσισαν να ενισχύσουν οικονομικά αυτόν που την εκφώνησε!

Στις ίδιες δηλώσεις του ο κ. Σαρρής εξέφρασε τη διαφωνία του με τον όρο "μυστική εισφορά" που υιοθετήσαμε στο χθεσινό ρεπορτάζ. Η ίδια όμως η θυγατέρα του έγραφε στην εταιρεία πως ο πατέρας της, σεβόμενος την επιθυμία της ανωνυμίας που εξέφρασε η εταιρεία, προσφέρθηκε να παραλάβει τα λεφτά στο δικό του λογαριασμό και να τα διαβιβάσει στο ταμείο του κ. Παπαδόπουλου αργότερα. Γι' αυτό άλλωστε και η μεταφορά του ποσού έγινε από άλλο, προσωπικό, λογαριασμό του κ. Σαρρή.

ΔΗΣΥ
Πελώριο θέμα

Πελώριο θέμα ηθικής τάξης εγείρεται από την παραδοχή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι μεγάλα ποσά εισέρρευσαν από ξένες εταιρείες στο προεκλογικό ταμείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ. Σε ανακοίνωση του κόμματος σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος οφείλει να ενημερώσει την κοινή γνώμη πόσες άλλες εταιρείες διεθνών συμφερόντων τον έχουν χρηματοδοτήσει και ποια τα συμφέροντα των εταιρειών αυτών στην Κύπρο. Ο ΔΗΣΥ σημειώνει επίσης το μεγάλο θεσμικό έλλειμμα που υπάρχει στη χρηματοδότηση των κομμάτων και των υποψηφίων Προέδρων και δηλώνει έτοιμος για μια ουσιαστική συζήτηση με στόχο τον εκσυγχρονισμό της εκλογικής νομοθεσίας.

ΕΔΗ
Αμείλικτα ερωτήματα

Θέμα τάξης και αμείλικτα ερωτήματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκαλεί η συζητούμενη χρηματοδότηση, σύμφωνα με τους ΕΔΗ. "Τι ενέπνευσε τελικά τους εν λόγω δωρητές και πόσες παρόμοιες μυστικές εισφορές υπήρξαν;", διερωτώνται οι ΕΔΗ καλώντας τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να δώσει σαφείς και πειστικές απαντήσεις προς την κοινή γνώμη. Το θέμα της χρηματοδότησης πολιτικών ηγετών και κομμάτων, η διαπλοκή και η αδιαφάνεια είναι κεντρικό και καίριο για μια δημοκρατική διακυβέρνηση, σημειώνουν οι ΕΔΗ προσθέτοντας, "ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου χωρίς στοιχεία κατηγορούνται αντίπαλοι του κ. Παπαδόπουλου ότι 'τα πήραν από ξένους'".

ΕΔΕΚ
Ανάγκη αλλαγών

"Το θεσμικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα επιτρέπει την εισφορά σε πολιτικά πρόσωπα ή κόμματα. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι κατ΄ επανάληψη έχουμε δηλώσει με σαφήνεια ότι θα πρέπει να αλλάξει αμέσως το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη χρηματοδότηση των Πολιτικών Κομμάτων". Τα πιο πάνω δήλωσε ο Γραμματέας επικοινωνίας της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης. Ο κ. Παπαδάκης αφού σημειώνει ότι η ΕΔΕΚ είναι ίσως το μόνο κόμμα που κατέθεσε μετά τις Βουλευτικές απολογισμό για τα έξοδα της εκστρατείας, τονίζει την ανάγκη αναθεώρησης της νομοθεσίας με στόχο τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της πολιτικής διαδικασίας.

No comments: