Thursday, October 05, 2006

Η κυβέρνηση των ποθκιάντραπων

Γράφει σήμερα και πάλι ο κ. Παράσχος:

Με οδηγό το πνεύμα αλλά και το γράμμα της κυπριακής παροιμίας, "Απόν' αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του" φαίνεται να βαδίζει προς τη δύση του πολιτικού του βίου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Κι αυτό γιατί όταν επισήμως και διά του Εκπροσώπου του παραδέχεται μεν ότι πήρε £50.000 από εταιρεία του εξωτερικού για την προεκλογική του εκστρατεία και από την άλλη δηλώνει στις κάμερες των καναλιών (δηλαδή σε μας κατά πρόσωπο) ότι το ζήτημα δεν τον αφορά.

Ο Πρόεδρος όμως φαίνεται να δείχνει το δρόμο και σε άλλους, όπως είναι ο υπουργός Πολιτισμού και προσωπικός του φίλος Πεύκιος Γεωργιάδης, ο οποίος ούτε καν απαντά όταν του επισημαίνεται ότι μια συγκεκριμένη ενέργεια του υπουργείου του είναι αντισυνταγματική. Συγκεκριμένα στις 28 του Σεπτέμβρη, από αυτήν εδώ τη στήλη, γράφαμε ότι η προκήρυξη του υπουργείου Πολιτισμού για συμμετοχή στο επερχόμενο Φεστιβάλ Κυπριακών Ταινιών, με τους όρους που τίθενται σε αυτήν, είναι όχι μόνο ρατσιστική, αλλά κυρίως είναι αντισυνταγματική. Κι αυτό διότι ενώ σημειώνεται ότι στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος Κύπριοι σκηνοθέτες που ζουν στην Κύπρο και στο εξωτερικό, δηλαδή Κύπριοι ανεξάρτητα από εθνική και κοινοτική καταγωγή, αμέσως μετά τίθεται αυθαίρετα ο γλωσσικός περιορισμός.

Πιο συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι η ταινία πρέπει να είναι στην ελληνική γλώσσα, ή κατά το 50% με ελληνικούς διαλόγους. Με άλλα λόγια, όπως σημειώναμε και την περασμένη βδομάδα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μάς πληροφορεί ότι εάν ένας Τουρκοκύπριος υποβάλει ταινία στην τουρκική γλώσσα, αυτομάτως αποκλείεται. Δηλαδή, για να αντιληφθεί ο καθείς πώς έχει το πράγμα, εάν ένας πολίτης υποβάλει έργο του σε μια από τις συνταγματικά κατοχυρωμένες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας - όπως είναι η τουρκική γλώσσα - το Υπουργείο Πολιτισμού τον αποκλείει αυθωρεί και παραχρήμα από το διαγωνισμό. Αυτά περίπου και μεταξύ άλλων γράφαμε και την περασμένη βδομάδα και αναμέναμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα επεδείκνυε μια στοιχειώδη ευαισθησία. Ότι θα εξέδιδε μια απλή, λακωνική ανακοίνωση έστω και για να μας ρίξει στάχτη στα μάτια. Όχι γιατί είναι αντισυνταγματική η προκήρυξη του διαγωνισμού - στα κομμάτια η ουσία - αλλά γιατί πρόκειται για το κατ' εξοχήν υπουργείο της ευαισθησίας, του πολιτισμού δηλαδή. Κι όμως ο κύριος Πεύκιος Γεωργιάδης μάς γύρισε πλάτη κι όπως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μάς επιδεικνύει τα παλαιότερα των υποδημάτων του. Ε, λοιπόν αυτή η Κυβέρνηση με μότο "Απόν' αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του", θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση των ποθκιάντραπων.

No comments: