Thursday, October 19, 2006

Πέστε τα

Πέστε να κ. Πουργουρίδη γιατί πλέον, οι άθλιοι, δεν γνωρίζουν όρια!

Απάντηση στους ισχυρισμούς του κ. Νίκου Κουτσού

Το περασμένο Σάββατο ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩ.ΚΟ., κ. Νίκος Κουτσού, έδωσε δημοσιογραφική διάσκεψη για να με καταγγείλει στον κυπριακό λαό ως συκοφάντη, επειδή του είπα από ραδιοφώνου πως ψεύδεται ασύστολα όταν λέει ότι το 2004 δόθηκαν 60 εκατομμύρια δολάρια χορηγίες σε Κύπριους (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους) για να υποστηρίξουν το σχέδιο Ανάν.


Στα πλαίσια της δημοσιογραφικής του διάσκεψης έδωσε και στη δημοσιότητα απόσπασμα της έκθεσης των NATHAN Associates.

Την επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου, σε άρθρο του στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" επαναλάμβανε και γραπτώς τον ίδιο ισχυρισμό. Γράφει σχετικά: "Όταν το 1998 απεχώρησε η υπηρεσία UNHCR και ανέλαβε η υπηρεσία USAID, η δεύτερη επιχορηγήθηκε με ένα ποσό 30,5 εκατομμυρίων δολαρίων το Μάρτιο του 1998. Αυτό το ποσό στη συνέχεια αυξήθηκε για να φτάσει (μόνο για το 2004) σε 60 εκατομμύρια..... Επομένως, όσοι αμφισβητούν ότι υπήρξαν επιπλέον χρηματοδοτήσεις, είτε δεν έχουν διαβάσει την έκθεση των NATHAN Associates (που έχει δοθεί σε όλους τους βουλευτές της επιτροπής) είτε παραπλανούν, είτε σφυρούν αδιάφορα".

Επειδή επιχειρήθηκε να δοθεί από κάποια ΜΜΕ η εντύπωση πως υπάρχει μια προσωπική κόντρα μεταξύ Κουτσού και Πουργουρίδη άφησα για λίγο τους πιο πάνω ισχυρισμούς ασχολίαστους για να επέλθει κάποια ηρεμία που να επιτρέψει τη νηφάλια συζήτηση των πιο πάνω σοβαρότατων ισχυρισμών.

Η έκθεση κατ' αρχήν δεν είναι των Nathan Associates αλλά του πολύ γνωστού οίκου Development Associates, Inc. Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην έκθεση των Development Associates, που πράγματι δόθηκε σε όλους τους βουλευτές της Επιτροπής, οι πιο πάνω ισχυρισμοί του κ. Κουτσού συνιστούν ασύστολες ψευδολογίες. Επειδή ο κ. Κουτσού γνωρίζει καλά αγγλικά δεν μπορώ να αποδώσω τους ισχυρισμούς του σε αδυναμία να κατανοήσει τα όσα γράφουν στα αγγλικά, στην πολυσέλιδη έκθεσή τους, οι Development Associates. Αν αυτά τα έλεγε ο κ. Κουλίας, θα μπορούσα να αποδώσω τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του σε αδυναμία του να κατανοήσει το αγγλικό κείμενο, αφού για την ερμηνεία της λέξης "canvass" κατέφυγε στο λεξικό του κ. Μπαμπινιώτη και βρήκε πως σημαίνει "προωθώ". Ενώ στο αγγλοελληνικό λεξικό του πανεπιστημίου Oxford η λέξη "canvass" μεταφράζεται σε "συζητώ."... Προφανώς, θα πρόκειται για κάποιο άλλο πρόσωπο, αφού ο γνωστός σ' όλους καθηγητής Μπαμπινιώτης δεν έχει εκδώσει κάποιο αγγλοελληνικό λεξικό.

Στην έκθεση των Development Associates καταγράφονται τα ακόλουθα: "Το Δικοινοτικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (Bi-Communal Development Program (B.D.P.) είναι ένα από τα τρία προγράμματα της κυβέρνησης των Η.Π.Α. προς υλοποίηση οδηγίας του Κογκρέσου (που περιέχεται σε χορηγία ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων) για ενίσχυση δικοινοτικών προγραμμάτων και μέτρων που σκοπεύουν στην επανένωση της νήσου και σχεδιασμένα να μειώσουν την ένσταση και να προάγουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Τα άλλα δύο προγράμματα είναι το Κύπρο-αμερικανικό Πρόγραμμα υποτροφιών που υλοποιείται από την Κυπριακή Επιτροπή Fulbright και το Δικοινοτικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης (Bi-communal Support Program)". Η οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο και για τα 3 προγράμματα δεν μπορούσε να υπερβαίνει μέχρι το 2003 τα 15 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, σύμφωνα με τις πρόνοιες των Foreign Operations, Export Finance and Related Programs Appropriation Bill, για τα έτη 1998 έως 2003. Το ποσό αυτό για το 2004 μειώθηκε στα 13,5 εκατομμύρια και είναι σκέτο ψεύδος ότι αυξήθηκε στα 60 εκατομμύρια.
Και συνεχίζει η Έκθεση: "Πριν από το 1998, με αμερικανική βοήθεια χρηματοδοτούντο δικοινοτικά αναπτυξιακά προγράμματα μέσω της Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR)... Όταν η Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες των Η.Ε. απεφάσισε να κλείσει τα γραφεία της στην Κύπρο, εκτός του γραφείου για όσους διεκδικούν Άσυλο, η USAID υπέγραψε συμφωνία για χορηγία ύψους 30,5 εκατομμυρίων δολαρίων με το πρόγραμμα UNDP. Επειδή, το UNDP δεν έχει γραφεία στην Κύπρο ζήτησε από τη UNOPS να εκτελέσει το πρόγραμμα. Η συμφωνία υπογράφηκε το Μάρτιο του 1998..... Η συμφωνία αργότερα τροποποιήθηκε και η συνεισφορά του USAID ανήλθε μέχρι το 2004 σε 60 εκατομμύρια (The grant was later amended to increase the total USAID contribution through 2004 to $60 million)".

Ψεύδεται, επομένως, ασύστολα ο κ. Κουτσού όταν λέει πως αυτό το ποσό στη συνέχεια αυξήθηκε για να φτάσει μόνο για το 2004 σε 60 εκατομμύρια. Το ποσό των 60 εκατομμυρίων ήταν για την περίοδο Απρίλιος 1998 και Απρίλιος 2004. Τα 60 εκατομμύρια αφορούν περίοδο 6 ετών και όχι ένα χρόνο, το 2004.
Και δεν μπορούσαν το 2004 να δοθούν 60 εκατομμύρια, αφού το σύνολο της αμερικανικής βοήθειας ήταν μόνο 15 εκατομμύρια μέχρι το 2003 και από το 2004 μειώθηκε στα 13,5 εκατομμύρια το χρόνο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο δικό του έγγραφο στην ερώτηση "από πότε άρχισαν οι χρηματοδοτήσεις, οι οποίες διενεργήθηκαν εκτός και πέραν των ορίων των $15 εκατομμυρίων", απαντά, "το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει στην κατοχή του οποιεσδήποτε πληροφορίες πέραν του πλαισίου των χρηματοδοτήσεων αυτών".

Σύμφωνα με την έκθεση των Development Associates, η UNOPS μπορούσε να εγκρίνει χορηγίες μέχρι 30 χιλιάδες δολάρια. Για ποσά πέραν των 30 χιλιάδων δολαρίων θα έπρεπε να δοθεί έγκριση από τα κεντρικά γραφεία της UNOPS στη Νέα Υόρκη. Είναι με αυτές τις 30 χιλιάδες δολάρια που εξαγοράσθηκαν διάφοροι μη κυβερνητικοί οργανισμοί να υποστηρίξουν το σχέδιο Ανάν;

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση των Development Associates, συνολικά το Δικοινοτικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, στην υπό εξέταση περίοδο Μάρτιος 1998 - Απρίλιος 2004, κατέβαλε χορηγίες σε 51 ελληνοκυπριακές μη κυβερνητικές οργανώσεις και 26 τουρκοκυπριακές, συνολικού ύψους 6.416.800 δολαρίων.
Από τα 6.416.800 δόθηκαν περίπου 6 εκατομμύρια σε οργανισμούς που βοηθούν ασθενείς (καρκινοπαθείς, διαβητικούς), σε επαγγελματικούς συνδέσμους και ερευνητικά κέντρα, όπως το Ινστιτούτο Γενετικής και άλλους μη κυβερνητικούς οργανισμούς που ασχολούνται με το περιβάλλον, τις τέχνες, τους νέους κλπ. (βλέπε σελ. 33 της έκθεσης). Είναι με μισό εκατομμύριο δολάρια που εξαγοράσθηκαν συνειδήσεις για να υποστηρίξουν λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν;

Ο τόπος αντιμετωπίζει σοβαρότητα προβλήματα σήψης και διαφθοράς. Ας ασχοληθεί επιτέλους με αυτά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και ας αφήσει κατά μέρος τις αηδίες περί εξαγοράς συνειδήσεων από τους ξένους. Εν κατακλείδι, αν οι ξένοι και μάλιστα οι Αμερικανοί δωροδοκούσαν κάποιους για να ταχθούν υπέρ του σχεδίου Ανάν θα επλήρωναν και παγκοσμίου κύρους ελεγκτές για να αξιολογήσουν τις εξαγορές; Αν πράγματι υπήρχαν στοιχεία για εξαγορές συνειδήσεων δεν θα τα γνώριζε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος που έχει στη διάθεσή του και τις υπηρεσίες της ΚΥΠ και θα αναγκάζετο να ομολογήσει πως στοιχεία δεν υπάρχουν αλλά το ότι κάποιοι χρηματίσθηκαν συνάγεται από τη περιρρέουσα ατμόσφαιρα;

Έλεος πια!

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος
Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ.ΣΥ.)

Χρήστος Πουργουρίδης

No comments: