Thursday, February 21, 2008

Ο Διδάκτωρ (?) Χριστόφιας

Όπως το θέμα της υγείας, έτσι και τα θέματα εκπαίδευσης και παιδείας των υποψηφίων προέδρων της δημοκρατίας, φαίνεται ότι αποτελούν θέματα ταμπού, τα οποία ούτε οι δημοσιογράφοι αλλά ούτε και τα πολιτικά κόμματα τολμούν να αγγίξουν. Κακώς βέβαια, γιατί μπορεί μεν τα διπλώματα να μην αποτελούν την πλήρη εικόνα για την μόρφωση κάποιου, είναι όμως ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της γενικότερης ικανότητας του υποψηφίου, που δεν μπορεί απλά να παραγνωρίζεται. Γι’αυτό και σε ανεπτυγμένες χώρες, όπως για παράδειγμα η Αμερική, οι υποψήφιοι καταθέτουν με το νι και με το σίγμα όλες τις λεπτομέρειες του βιογραφικού τους, με πλήρη διαφάνεια. Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Αγγλία.

Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, και προσωπικά σαν ακαδημαϊκός αποφάσισα να ρίξω μια ματιά στο βιογραφικό του κ. Χριστόφια. Τα στοιχεία που βρήκα προέρχονται από το βιογραφικό του κ. Χριστόφια στην ιστιοσελίδα του ΑΚΕΛ, από την ιστιοσελίδα του επιτελείου Χριστόφια για τις προεδρικές εκλογές καθώς και από την καταχώρηση «Δημήτρης Χριστόφιας» στην εγκυκλοπαίδεια Βικιπέδια. Έτσι λοιπόν μαθαίνουμε ότι ο πρόεδρος της Βουλής, «Το καλοκαίρι του 1969, με απόφαση του Kόμματος, πήγε στη Mόσχα για σπουδές στο Iνστιτούτο Kοινωνικών Eπιστημών για δύο χρόνια. Oταν τέλειωσε το 1971, μεταπήδησε στην Aκαδημία Kοινωνικών Eπιστημών της Σοβιετικής Eνωσης. Aποφοίτησε από την Aκαδημία με το πτυχίο του Doctor of Philosophy (Ph.D.) in History.» Ακολούθως, «στην Kύπρο επέστρεψε τον Aπρίλη του 1974». Με άλλα λόγια δηλαδή, ο κ. Χριστόφιας εκπαιδευόταν από το καλοκαίρι του 1969 μέχρι τον Απρίλιο του 1974, για σύνολο 4.5 περίπου χρόνων και κατέληξε με τον τίτλο του διδάκτορα.

Σε αυτό το σημείο οφείλω να υποδείξω σαν ακαδημαϊκός κάτι που είναι γενικότερα γνωστό στους πλείστους: στο αγγλικό εκπαιδευτικό σύστημα, χρειάζονται 3 χρόνια για τους περισσότερους κλάδους ειδίκευσης για να αποφοιτήσει κάποιος με πρώτο δίπλωμα, γνωστό και ως Bachelor’s ενώ αντίστοιχα, στην Αμερική ο χρόνος είναι 4 χρόνια. Από την άλλη στην Ελλάδα ο χρόνος που χρειάζεται είναι τουλάχιστον 4 με 5 χρόνια για το πρώτο πτυχίο. Ακολούθως, για τον μεταπτυχιακό τίτλο του Masters (MA), που συνήθως προηγείται του διδακτορικού, χρειάζονται αντίστοιχα 1 ή/και 2 χρόνια, στην Αγγλία και στην Ελλάδα και Αμερική αντίστοιχα. Τέλος, το διδακτορικό πτυχίο προϋποθέτει την διεκπεραίωση επιστημονικής έρευνας και την εκπόνηση διατριβής σε συγκεκριμένο θέμα. Ο χρόνος διεκπεραίωσης ποικίλει αλλά γενικότερα δεν είναι λιγότερος των 3.5 χρόνων (Αγγλία), 5 περίπου χρόνια για Αμερική σε κλάδους όπως τα οικονομικά, και 6-7 χρόνια σε κλάδους όπως η Ιστορία.

Με απλά λόγια δηλαδή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, η ολοκλήρωση των σπουδών από το πρώτο πτυχίο μέχρι και το διδακτορικό θα χρειαζόταν περίπου (3 + 1 + 3.5) εφτά και μισό (7.5) χρόνια ή, πιο ρεαλιστικά (4 + 1 + 5) δέκα (10) περίπου χρόνια. Φαίνεται όμως, ότι ο κ. Χριστόφιας ήτανε το παιδί θαύμα της τότε Σοβιετικής Ένωσης, γιατί κατάφερε να περάσει από όλες τις βαθμίδες μόνο σε 4.5 χρόνια! Πώς έγινε αυτό κατορθωτό; Ενώ οι επιτελείς του κ. Χριστόφια κρίνουν ορθό να μας ενημερώσουν με τι ασχολείτο ο κ. Χριστόφιας τα καλοκαίρια όντας έφηβος, εντούτοις ουδεμία άλλη λεπτομέρεια παραθέτουν για την μόρφωση του. Επομένως, ο καθένας είναι ελεύθερος να εξάξει τα δικά του συμπεράσματα. Το φλέγων ερώτημα, αλλά και η πρόκληση που θέτω εγώ άμεσα προς το επιτελείο Χριστόφια, είναι να δώσει στην δημοσιότητα, εδώ και τώρα, όλες τις λεπτομέρειες της μόρφωσης ενός μνηστήρα της προεδρίας, γιατί κάτι φαίνεται παράλογο στο όλο σκηνικό. Κάτι δεν ταιριάζει.

Τέλος, χωρίς καμία τάση υποτίμησης βέβαια, θέλω να καλέσω όλη τη μορφωμένη νέα γενιά να μελετήσει, και μάλιστα πολύ προσεκτικά αυτή την συγκεκριμένη παράμετρο, πριν αποφασίσει τι θα ψηφίσει την ερχόμενη Κυριακή. Δεδομένων όλων όσων προανέφερα, σας αντιπροσωπεύει εσάς ο κ. Χριστόφιας; Εμένα προσωπικά, καθόλου.

Ιωάννης Ιωάννου (www.ioannou.us)


Telika mporei na min einai monos o k. Xristofias ...

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/article695235.ece

2 comments:

Anonymous said...

Τον προόριζαν για διευθυντή εταιρίας του ΑΚΕΛ. Τελικά ο Εζεκίας -αφού τρελάθηκε κατά τα λεγόμενα των ΑΚΕΛικών- τον επέλεξε για τη θέση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ. Τώρα τα περί διδακτορικού κανείς δεν τα γνωρίζει. Όσοι μορφώνονται ξοδεύοντας χρόνο και λεφτά όμως καταλαβαίνουν. Στη ΕΣΣΔ δεν μορφώνονταν, προπαγάνδα τους έκαναν. Και τώρα αυτοί την εφαρμόζουν σε μας. να υπενθυμίζω ότι ο μεγαλύτερος τρομοκράτης του Ψυχρού πολέμου Κάρλος "μορφώθηκε " στη Μόσχα. Η Ευρώπη ακόμα θυμάζαι τη "μαρξιστική" του δράση...

Anonymous said...

Θα μπορούσατε επίσης να ψάξετε τα 'διδακτορικά' πτυχία των υπόλοιπων συντρόφων παρά του προέδρου. Ανάλογες λαμπρές πορείες εχούν και αυτοί, με διδακτορικά αλά fast-forward, distance-learning διδακτορικά κ άλλα πολλά που εμείς οι κοινοί θνητοί δε θα μπορούσαμε ποτέ να πετύχουμε. Εχεί γίνει κ επεισόδιο στα X-Files!