Tuesday, April 22, 2008

Το θράσος της τρισάθλιας "Σημερινής", και του 'πατριώτη' Σιζόπουλου

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που απαρτίζουν τις ομάδες εργασίας και τεχνικές επιτροπές είναι πρόσωπα που υποστήριξαν το Σχέδιο Ανάν και έχουν εκπαιδευτεί από ξένες δυνάμεις σε δικοινοτικά σεμινάρια».

«Προσέξτε τα ονόματα πολλών από εκείνους που ηγούνται των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών. Οι περισσότεροι είναι αριστούχοι και σεμιναριούχοι της Οξφόρδης και του Χάρβαρντ, δηλαδή ορκισμένοι και σεσημασμένοι προαγωγοί και ζηλωτές του Σχεδίου Ανάν». 

Διαβάστε τα δύο αποσπάσματα κι εύκολα θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά ούτε στο ύφος ούτε στο περιεχόμενο. Σύμφωνα και με τα δύο σύντομα κείμενα οι περισσότεροι από αυτούς που απαρτίζουν τις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές είναι ή ήταν υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν, οι οποίοι είχαν εκπαιδευτεί από ξένες δυνάμεις, από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς σε σεμινάρια στο Οξφορντ και στο Χάρβαρντ. Το πρώτο σχέδιο δημοσιεύθηκε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Βολκάν», το εκφραστικό όργανο των πιο ακραίων εθνικιστικών κύκλων στην άλλη πλευρά. Το δεύτερο σχόλιο δημοσιεύθηκε χθες στη «Σημερινή», το ίδιο μάλιστα σε δύο σελίδες της εφημερίδας.

Το σχόλιο της «Σ» θα μπορούσε χωρίς καμιά αλλαγή να δημοσιευθεί στη «Βολκάν» και το σχόλιο της «Βολκάν» θα μπορούσε χωρίς καμιά αλλαγή να δημοσιευθεί στη «Σ». Και τα δύο καταγγέλλουν το ότι τις ομάδες εργασίας και στις τεχνικές επιτροπές απαρτίζουν κυρίως πρόσωπα που έχουν εκπαιδευτεί από ξένες δυνάμεις και υποστηρικτές και προαγωγοί του Σχεδίου Ανάν. Στην πραγματικότητα, δεν είναι η στάση απέναντι στο Σχέδιο Ανάν που οδηγεί σ’αυτή την ταύτιση τις δύο εφημερίδες, αλλά η κοινή τοποθέτησή τους στο θέμα της επανένωσης της Κύπρου. Το ίδιο θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς όσον αφορά τις τοποθετήσεις των ηγετών του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του Ευρωκό στο θέμα των ατόμων που απαρτίζουν τις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές. Οι επιφυλάξεις τους δεν οφείλονται τόσο στο ότι δεν εμπιστεύονται τα πρόσωπα που απαρτίζουν τις επιτροπές όσο στο ότι διαβλέπουν ότι μπορεί να πετύχει η νέα προσπάθεια για μια διαπραγματευτική λύση και ότι θα πρέπει να κάνουν κάτι για να την εμποδίσουν

Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δηλώνει, για παράδειγμα, ότι υπάρχουν στις επιτροπές άτομα που «πιθανό να μη διαθέτουν τις στοιχειώδεις αντιστάσεις για να μπορέσουν να διαπραγματευθούν και να πετύχουν  καλύτερο αποτέλεσμα». Πώς ξεχωρίζει, όμως, κανείς τα άτομα που διαθέτουν στοιχειώδεις αντιστάσεις από τα άτομα που δεν διαθέτουν στοιχειώδεις αντιστάσεις; Το γεγονός και μόνο ότι καταλήγουμε σ’ αυτά τα ανόητα, δείχνει ότι το επίπεδο του πολιτικού μας λόγου παραμένει σ’ αυτό των «μειωμένων αντιστάσεων» τις οποίες μπορούν να εντοπίζουν οι υπερπατριώτες με τις ισχυρές αντιστάσεις. Οι γκρίζοι λύκοι της «Βολκάν» με τις ισχυρές αντιστάσεις αποτελούν μια περιθωριακή δύναμη στην άλλη πλευρά, ενώ οι ισχυρές αντιστάσεις στη δική μας πλευρά δεν είναι καθόλου περιθωριακές δυνάμεις.

Αλήθεια, 22/4/08

No comments: