Sunday, May 04, 2008

χρυσόστομος: Χειροτερος και απο μερικούς Ταλιμπαν πλέον

Οι αθλιότητες ενός ψευδο-ηγετίσκου βεληνεκούς χρυσοστόμου ... 

Εμπαθής και απερίσκεπτη...

Μας συνήθισε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας μας να συμπεριφέρεται κατά τρόπο απερίσκεπτο και συχνά ανάρμοστο για εκκλησιαστικό ηγέτη, όμως μερικές φορές ο λόγος του ξεπερνά κάθε όριο ευπρέπειας και δημοκρατικού ήθους και ακούγεται εμπαθής και επικίνδυνος, για τις ιστορικές περιστάσεις που ζούμε. Και φαίνεται ότι δεν ενεργεί αυτόβουλα και αυθόρμητα ο Κύπρου Χρυσόστομος Β', γιατί σπεύδουν, αμέσως μόλις εξακοντίσει τους κεραυνούς του, οι διάφοροι ζηλωτές του απορριπτισμού και της διχοτόμησης να συμπληρώσουν τους "προβληματισμούς" και τις "παραινέσεις" του, καλώντας το λαό να ενστερνιστεί τη μισαλλοδοξία και το εθνικιστικό πάθος του "ιερού λόγου του Μακαριότατου"...Αυτή τη φορά δεν θα παρακάμψω την παρέμβασή του, που χαρακτήρισε ορισμένα μέλη των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών ως "..σκεπτόμενους όπως οι Τούρκοι..", παρόλο που δεν υιοθετώ τη ρατσιστική άποψη που θεωρεί τους Τούρκους "εωσφόρους του κακού", γιατί πρόκειται για αήθη εκδήλωση εμπάθειας και απερισκεψίας, ικανής να παρασύρει το λαό σε αποφάσεις και ενέργειες που θα φέρουν πλησιέστερα τη διχοτόμηση, όπως συνέβηκε και στο παρελθόν. Αυτή τη φορά, που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να ενεργήσει θετικά προς την κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης εφικτής για τις περιστάσεις που ζούμε, δεν είναι ανεκτές οι φωνές της μισαλλοδοξίας και του σωβινισμού, γιατί δεν συνιστούν δημοκρατικό δικαίωμα διαφωνίας με τις αποφάσεις και τις πράξεις της εξουσίας, αλλά υπονόμευση της θέλησης του λαού να σώσει την πατρίδα του και να ζήσει ειρηνικά και ευτυχισμένα, χωρίς μίση και εθνικιστικά πάθη. 

Η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου εκδηλώνει την ανησυχία και την απαρέσκεια των κύκλων του απορριπτισμού, γιατί ο νέος πρόεδρος εγκατέλειψε την πολιτική Τάσσου που μας οδήγησε στο κατώφλι της διχοτόμησης και δεσμεύτηκε με συνομιλίες που μπορούν να μας οδηγήσουν σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Και βέβαια επέλεξε ως συνεργάτες του ανθρώπους που δεν υπήρξαν ούτε φανατικοί του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ούτε του ΝΑΙ, ανεξάρτητα του τι επέλεξαν ασκώντας το δημοκρατικό τους δικαίωμα. 

Είναι όμως άνθρωποι που, κατά τεκμήριο, θέλουν λύση και θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι πρόσωπα που απορρίπτουν κάθε ιδέα συνεννόησης με τους Τουρκοκύπριους, ούτε αιθεροβατούν για λύσεις ανέφικτες και εκτός αντικειμενικής πραγματικότητας. Δεν τους βαραίνει εγκληματικό παρελθόν εις βάρος των Τουρκοκυπρίων και δεν είναι εμποτισμένοι με το πάθος του αντιτουρκικού ρατσισμού. Όμως συνιστά ύβρη η ταύτισή τους με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των Τούρκων γιατί υποκρύβει το χαρακτηρισμό του προδότη, τουλάχιστον όπως τον εμπέδωσαν οι ταγοί της εθνικοφροσύνης και του σωβινισμού. Και δεν μπορώ να πιστέψω ότι διαφεύγουν αυτές οι αλήθειες της αντίληψης του προκαθημένου της Εκκλησίας μας. 

Αλλά δεν θα ασχοληθώ άλλο με τις αήθειες και τα καμώματα όσων νοσταλγούν τις μέρες της απορριπτικής ευφορίας που ζήσαμε επί προεδρίας Παπαδόπουλου. Θα μιλήσω θετικά για το έργο και την πρόοδο που αναμένουμε από τις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές, που άρχισαν ήδη εντατική προσπάθεια ανταπόκρισης στην αποστολή τους. Έχουν στα χέρια τους τις κατευθυντήριες γραμμές και τα όρια ασφαλείας της πολιτικής του προέδρου Χριστόφια και απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και φοβίες οφείλουν να προχωρήσουν τολμηρά προς ουσιαστική διερεύνηση των δυνατοτήτων εξεύρεσης μιας λύσης που θα ικανοποιεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και των δυο κοινοτήτων της Κύπρου. Οι αποστροφές και οι εμμονές δεν είναι ο καλύτερος οδηγός προς την επιτυχία και αυτός ο λαός, στο σύνολό του, επιτυχία θα θεωρήσει τη λύση που θα μας απαλλάξει από τα δεινά των αποτελεσμάτων του 74 και τις επερχόμενες συμφορές, αν δεν αποτρέψουμε τη διχοτόμηση.... 

Λ. Ηγουμενίδης


Κωδικός άρθρου: 790909
ΠΟΛΙΤΗΣ - 04/05/2008, Σελίδα: 19

No comments: