Thursday, August 21, 2008

ΑΠΟΨΗ στην Αλήθεια

Αναπόφευκτη και επιβεβλημένη η σύγκρουση Χριστόφια με τον αρχιεπίσκοπο

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ του αρχιεπισκόπου να υποβιβάσει στο συνέδριο των αποδήμων τη νέα γραμμή για την προώθηση λύσης και την απαλλαγή από τη διαμελιστική κατοχή ήταν ιδιαίτερα προκλητική και προσβλητική για την κυβέρνηση και τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, που υποστηρίζει τη διαπραγματευτική προσπάθεια, που αρχίζει σε λίγες μέρες.
ΠΑΡΑΓΝΩΡΙΣΕ ο αρχιεπίσκοπος στο χαιρετισμό του προς το συνέδριο (που ανέγνωσε με στόμφο ο μητροπολίτης Πάφου), την κοινή βάση, η οποία έχει προσυμφωνηθεί για λύση στα πλαίσια των αποφάσεων και των παραμέτρων των Ην. Εθνών. Αγνόησε τη διεθνή υποστήριξη, που μας προσφέρεται, μετά την έξοδό μας από την απομόνωση, στην οποία είχαμε παγιδευθεί από την άγονη πολιτική του απελθόντος προέδρου. Υποβίβασε το επίπεδο του διαλόγου επί ηγετικού επιπέδου και μηδένισε τις προοπτικές για την επιτυχία του.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ, λοιπόν, ήταν η οργή του προέδρου Χριστόφια, ο οποίος κατακεραύνωσε τις «πατριωτικές φανφάρες», του προκαθήμενου της Εκκλησίας, τονίζοντας ότι αυτές μας είχαν οδηγήσει στην καταστροφή και ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθεί το όργιο μιας νέας ανερμάτιστης και δημαγωγικής πλειοδοσίας.

«ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ - τόνισε ο πρόεδρος - μαθήματα πατριωτισμού από κανένα και δίνω λογαριασμό στην πλειοψηφία του λαού που με επέλεξε». Σ’ αυτή την πλειοψηφία, εξάλλου, έχει προστεθεί η υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κοινωνικών ομάδων, που συναποτελούν και την πλειοψηφία του πληρώματος της Εκκλησίας, με το οποίο συγκρούεται μετωπικά ο διαστρεβλωτικός λόγος και ο ρόλος του προκαθημένου της.

ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ, λοιπόν, να μείνουν αναπάντητες από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας οι εξωπραγματικές και επικίνδυνες τοποθετήσεις του αρχιεπισκόπου και να αφεθεί ο απόδημος κυπριακός Ελληνισμός στην πλάνη, που ήταν δυνατό να δημιουργηθεί. Διότι η πλάνη αυτή μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς ή και να ατονήσει τις προσπάθειες, που καταβάλλει ο απόδημος Ελληνισμός στα κέντρα αποφάσεων του εξωτερικού, για την προώθηση λύσης του κυπριακού, με την αξιοποίηση των υπαρχουσών δυνατοτήτων και των διανοιγόμενων από τη διεθνή υποστήριξη προοπτικών. Η σύγκρουση και ο ανεπίτρεπτος μηδενισμός της πολιτικής της πλειοψηφίας μόνο σε αχρήστευση της τελευταίας ευκαιρίας για λύση επανένωσης είναι δυνατό να οδηγήσει. Με όλες τις εφιαλτικές συνέπειες που θα επακολουθήσουν.

No comments: